Generálny tajomník OSN odmietol stiahnuť LGBT poštové známky

1,261
Kultúra smrti

Generálny tajomník OSN Ban Ki-moon podľa všetkého nebral na vedomie pobúrenie kvôli vydaniu nových poštových známok, ktoré propagujú LGBT skupiny. Naznačil, že známky nebudú stiahnuté aj napriek želaniu niektorých členských štátov.

Členské štáty sa začiatkom februára len bezmocne prizerali, ako OSN predstavila sériu nových poštových známok zobrazujúcich homosexualitu, transexualitu a "rodičovstvo" u osôb rovnakého pohlavia. Ich uvedenie v centrále OSN sprevádzali veľké ovácie a výstredná ceremónia s tridsaťtri členným zborom homosexuálov, ktorí v átriu ozdobenom obrazom s nahými tanečníkmi a gréckymi bohmi spievali pesničky o láske.

Delegácie takmer osemdesiatich šiestich štátov už počas ceremónie chceli zabrániť vydaniu známok. Ban Ki-moonovi poslali 3. februára  listy s námietkami, ale dva týždne nedostali žiadnu odpoveď.

Ako sa dalo čakať, generálny tajomník, hlavný zástanca väčšej akceptácie homosexuality, poprel akékoľvek obvinenia a vyvolané pobúrenie. Vyhlásil, že vydanie známok „korešpondovalo s mandátom“ Poštového úradu OSN.

Generálny tajomník neodpovedal na námietky členských štátov osobne, ale poveril svojho zástupcu, čo sa dá protokolárne chápať ako náznak povýšenectva a neúcty voči veľvyslancom, ktorí mu poslali listy.

Yukio Takasu, zástupca generálneho tajomníka pre riadenie, poslal list veľvyslancom Bieloruska, Egypta a Kataru reprezentujúcim dvadsaťštyri členských štátov Spolku priateľov rodiny (Group of Friends of the Family). Veľvyslanci navštívili Takasu 9. februára počas stretnutia zástupcov Organizácie islamskej spolupráce a Africkej skupiny, keďže celý týždeň nedostali žiadnu odpoveď od Ban Ki-moona.

Takasu vo svojom liste zdôvodňuje, že poštové známky sa odvolávajú na kampaň OSN Free and Equal (Slobodní a rovnoprávni), ktorá propaguje homosexualitu a zmenu pohlavia ako ľudské práva a je „vhodnou kampaňou na prekonanie homofóbie a transfóbie v spoločnosti“.

Mandát Poštového úradu OSN má poverenie vydávať poštové známky, ktoré presadzujú činnosť OSN, a preto ich uvedenie „nebolo v rozpore“ s predpismi a administratívnymi nariadeniami OSN.

Existuje obdobný prípad z minulosti, kedy Organizácia pre výchovu, vedu a kultúru schválila návrh známok, ale počas 48 hodín ho musela stiahnuť kvôli politickým námietkam zo strany členských štátov OSN.

Takasu však vo svojom vyjadrení neuvažuje o možnosti stiahnutia známok propagujúcich agendu LGBT, hoci pripúšťa, že známky môžu byť nevhodné.

Aj keď nie je možné, aby sme stiahli sériu známok z obehu, vzhľadom na vážnosť vašich námietok preskúmame vnútorné postupy týkajúce sa vydávania poštových známok OSN,“ uzatvára Takasu celú záležitosť v liste.

Sporné záležitosti ohľadom väčšej tolerancie homosexuality a špeciálnej ochrany jednotlivcov, ktorí sa radia medzi LGBT skupiny, nie sú len témou OSN.

Narastajúci počet krajín vrátane krajín Európy, v posledných rokoch nepripúšťa homosexuálnu propagandu, ktorá povoľuje manželstvo osôb rovnakého pohlavia. Pred niekoľkými týždňami Indonézia, Malajzia a Singapur žiadali OSN a iné inštitúcie, aby prestali podporovať homosexualitu.

Napriek narastajúcim celosvetovým námietkam generálny tajomník OSN prisľúbil, že bude naďalej presadzovať práva homosexuálov. Sedemdesiatšesť krajín jasne zakazuje homosexualitu vo svojich zákonoch a žiadna zmluva v OSN neobsahuje práva LGBT skupín a neochraňuje - či už explicitne alebo implicitne - takého správanie.