Generálna prokurátorka Kalifornie zneužila svoje právomoci a podľa pro-life skupín musí odstúpiť

696
Kultúra smrti

Niektorí vedúci predstavitelia pro-life hnutia majú pre generálnu prokurátorku Kalifornie Kamalu Harrisovú jednoduchý odkaz: „Mali by ste odstúpiť.“

Generálna prokurátorka nariadila svojím agentom, aby v utorok 5. apríla poobede prehľadali byt Davida Daleidena na pláži Huntington a zhabali stovky hodín dlhé videozáznamy, „ktoré ešte neuzreli svetlo sveta“.

Harrisová bola do svojho súčasného úradu zvolená v roku 2010. Vzala úplatky od mnohých organizácii, medzi inými od potratovej organizácie Planned Parenthood (Plánované rodičovstvo) a pro-choice politického akčného výboru EMILY's List. Pro-life organizácia Operation Rescue tvrdí, že Harrisová prijala spolu viac ako 81 000 $ (72 600 €) od Planned Parenthood a ďalších podporovateľov potratov.

Na internetovej stránke svojej kampane uverejnila petíciu, ktorou prosí demokratických voličov, aby držali s ňou v „obhajovaní Planned Parenthood“ pred úsilím federálov o zrušenie financovania organizácie. Toto úsilie sa začalo výraznejšie prejavovať po škandále, ktorý odhalil Daleiden.

Podľa Marjorie Dannenfelserovej, predsedkyňe pro-life politickej organizácie Susan B. Anthony List, je konanie Harrisovej „konfliktom záujmov a zneužitím vládnej moci“, motivované „jej snahou nahradiť zástankyňu potratov Barbaru Boxerovú v jej dlhoročnej funkcii senátorky“.

„Pani Harrisová by mala odstúpiť zo svojej funkcie generálnej prokurátorky a zahodiť svoje úsilie dostať sa do Senátu Spojených štátov. Zneužila svoju úradnú moc a nezaslúži si viac dôveru verejnosti,“ vyjadrila sa Dannenfelserová.

„Skutočnosť, že pani Harrisová dala zhabať súkromné vlastníctvo kalifornského pro-life aktivistu, ktorý odhalil hrozné praktiky vykonávané organizáciou Planned Parenthood, ktorá niekoľkými tisíckami dolárov podporila jej poslednú kampaň na post senátorky a v kampani si tento najväčší národný propagátor potratov získal jej podporu a obhajobu, predstavuje konflikt záujmov a zneužitie vládnej moci,“ prehlásila.

Kristan Hawkinsová, vedúca pro-life organizácie Students for Life of America (Americkí študenti za život), verejne odsúdila takéto „mimoriadne korupčné správanie, kedy Harrisová použila svoje postavenie generálnej prokurátorky, aby napomáhala vernému podporovateľovi svojej kampane. Toto je presne prípad do očí bijúceho konfliktu záujmov, ktorý sa už americkej verejnosti hnusí a je z neho unavená“.

„Pani Harrisová by mala zo svojej pozície kalifornskej generálnej prokurátorky okamžite odstúpiť,“ vyhlásila Hawkinsová.

Daleidenoví advokáti spolu s právnickou firmou Thomas More Society sa náhle zastavili pred podaním žiadosti o jej rezignáciu. Zdôraznili, že v tejto sitácii hrozí prípadné zneužitie.

„Informácie na stránke Harrisovej kampane objasňujú, že najvyššia štátna presadzovateľka práva je politickou spojenkyňou Planned Parenthood,“ povedal Matt Heffron, bývalý federálny prokurátor, súčasný právny zástupca firmy Thomas More Society a člen tímu, ktorý obhajuje Daleidena. Takéto počínanie si nazýva „neregulárnym“ a tvrdí: „Úrad generálnej prokurátorky Kalifornie päť mesiacov mlčal. To svedčí o tom, že tento krok krimináneho vyšetrovania – príkaz na domovú prehliadku – nie je ničím iným než prehnaným politickým ťahom.“

Tom Brejcha, predseda a hlavný právny zástupca firmy Thomas More Society uviedol: „Za poslednými drakonickými činmi zo strany presadzovania práva stojí očividne Harrisová, ktorá chce dosiahnuť pozíciu advokátky obhajujúcej právo na potrat Barbary Boxerovej v americkom senáte.“

Dvadsaťsedemročný Daleiden sa podujal vykonať 30-mesačné vyšetrovanie organizácie Planned Parenthood. Až potom ukázal verejnosti hodinové videozáznamy. V súčasnosti čelí trom občianskym súdnym konaniam v Kalifornii (dve z nich sa odvolávajú na federálny zákon – štatút RICO) a trestným obvineniam z použitia falošnej identity v Houstone.