Futbalista Philip Mulryne sa stal katolíckym kňazom

1,357
Milko Kostovič
Kultúra života

Bývalý záložník Manchestru United Philip Mulryne urobil nezvyčajný krok po ukončení svojej kariéry, keď pokračoval vo svojej záväzku stať sa katolíckym kňazom.

Severný Ír, ktorý zaznamenal 27 štartov za svoju krajinu a počas svojej kariéry hral aj za Norwich a Cardiff City, bol tento týždeň vysvätený za diakona v Katolíckej cirkvi. 

Zatiaľ čo mnohí bývalí hráči začnú trénovať alebo sa stanú televíznymi expertmi, Mulryn zbavil svoj život lesku pre niečo s väčšou duchovnou existenciou.

38 ročný Mulryne bol v sobotu vysvätený Dublinským arcibiskupom, Diarmuidom Martinom, a teraz je členom Dominikánskeho rádu.  

Mulryne pred dvadsiatimi rokmi debutoval za United pod vedením Sira Alexa Fergusona, no teraz je na dobrej ceste stať sa vysväteným kňazom v roku 2017.

Bývalý spoluhráč Davida Beckhama a Ryana Giggsa bol v novinách aj minulý mesiac, keď vyhlásil bankrot na Belfastskom najvyššom súde.

Mulryne počas svojej kariéry zarobil vyše 500,000 libier, dokonca chodil s nádhernou modelkou Nicol Chapman, ktorá sa objavila v programe Skutočné manželky futbalistov 2005.

Teraz sa však tomuto životu otočil chrbtom, jeho prvým krokom bolo zapísanie sa na Pápežské Írske kolégium v Ríme v roku 2009.

Pred tým ako začal svoje štvorročné teologické štúdium v Belfaste, strávil dva roky študovaním filozofie v Taliansku.


Paul McVeigh, ktorý hral s Mulrynom v Norwich, povedal, že navštívil svojho priateľa v hlavnom meste Talianska a bol ohromený keď to zistil.

"Phil bohužiaľ na konci svojej kariéry bojoval so zraneniami, tak sa rozhodol prestať hrať a vrátiť sa do Belfastu a skúsiť a rozhodnúť sa, čo urobí so zvyškom svojich dní," povedal McVeigh pre Catholic Herald.

"Na moje prekvapenie, a pravdepodobne aj pre zvyšok futbalového bratstva, sa Phil rozhodol vyškoliť a stať sa katolíckym kňazom."

"Ja som s ním bol stále v kontakte a vedel som, že obrátil svoj život a robil množstvo charitatívnej práce a pomáhal bezdomovcom každý týždeň."

'Stále to však bol úplný šok, že to cítil ako jeho vnútorné volanie."