Františkova exhortácia vyjde v marci. Už teraz prenikli von prvé informácie.

1,886
Neutral

Očakávaný dokument pápeža Františka, ktorý vraj údajne naznačí budúce smerovanie tém sexuality, manželstva a rodiny, má vyjsť v marci.

Arcibiskup Vincenzo Paglia, prezident Pontifikálnej rady pre rodinu, povedal, že pápežova apoštolská exhortácia o Synode o rodine má byť zverejnená koncom marca. Novinka prišla z Il Sismografo, kvázi oficiálneho vatikánskeho agregátu, ktorý kontroluje štátny sekretariát.

Arcibiskup Paglia nazval tento dokument, ktorý zhŕňa pápežove dojmy z dvoch nedávnych synod o rodine, „hymnou lásky, ktorá sa postará o blaho mladých, ktorá bude blízka rodinám, dá im silu a bude stáť pri deťoch ako aj pri celom ľudstve“.

Ed Pentin z Národného katolíckeho registra sa od zdrojov blízkych Vatikánu dozvedel, že ide o tretiu verziu dokumentu a očakávaním dátumom zverejnenia je 19. marec, sviatok sv. Jozefa a tretie výročie pápežovej inauguračnej omše. Ten istý zdroj Pentinovi prezradil, že hlavným autorom dokumentu je jeden z pápežových najvyšších radcov, argentínsky biskup Victor Manuel Fernández, rektor Argentínskej pontifikálnej katolíckej univerzity v Buenos Aires.

Podľa Pentina dokument vážne znepokojil jedného nemenovaného, no „výborne informovaného“ morálneho teológa, lebo údajne spochybňuje prirodzený morálny zákon. Pentin taktiež hovoril s istým vysokopostaveným vatikánskym úradníkom, ktorý „počul, že dokument je dobrý, ale bolo to už dávnejšie.“ Spomínaný úradník ho považoval za podobný záverečnému dokumentu Obyčajnej synody, ktorý kritizoval predovšetkým kardinál Raymond Burke.

Arcibiskup Fernández v minuloročnom rozhovore opísal metódu, ako pápež František vykonáva zmeny.

„Pápež na to ide pomaly, lebo chce, aby mali jeho zmeny ozajstný vplyv. Toto pomalé tempo je nutné k úspechu jeho zmien. Dobre vie, že niektorí dúfajú, že nasledujúci pápež tieto zmeny zvráti. No ak postupujete pomaly, zmeny sa vracajú ťažšie... Musíte si uvedomiť, že chce reformu, ktorú sa nedá vrátiť späť,“ povedal.

Arcibiskupova teologická orientácia bola jasná aj počas ďalšieho rozhovoru, v ktorom hovoril o kontroverznom odseku záverečného synodálneho dokumentu o homosexualite, ktorý väčšina biskupov nepodporila. „Pravdepodobne to bolo tým, že len málokto stál pri pápežovi Františkovi a povedal - Kto sme, aby sme súdili homosexuálov."

Vatikánska analytička Andrea Gagliarducci začiatkom týždňa vyhlásila, že Kongregácia pre doktrínu viery preštudovala návrh dokumentu a poslala dlhý zoznam s poznámkami – hovorí sa, že až 40 strán.

Vatikánsky finančný riaditeľ kardinál George Pell v homíliu minulý november povedal, že pápež František použije apoštolskú exhortáciu na potvrdenie a objasnenie cirkevného učenia, ktoré zakazuje rozvedeným a civilne znovu zosobášeným prístup k prijímaniu bez posvätnej spovede a zmeny životného štýlu.

Podľa neho by katolíci mali naďalej veriť Petrovým sľubom a vidieť jeho nasledovníka ako garanciu jednoty v doktríne a praktikách.

Pell dúfal, že pápež František objasní veriacim, čo znamená nasledovať Pána... v Jeho Cirkvi v našom Svete.

„Teraz čakáme na apoštolskú exhortáciu Svätého otca, ktorá potvrdí cirkevné tradície a zdôrazní, že súdnosť a vnútorné fórum len pomáhajú lepšie chápať Božiu vôľu tak, ako je napísaná v Písme a ako ju učí magisterium. Preto nemôžu slúžiť k ignorovaniu, skresleniu či vyvráteniu učenia Cirkvi,“ dodal.