František predkladá v stretnutí s Obamom otázku potratov

1,795
Kultúra života

RÍM – Počas prvého osobného stretnutia pápeža Františka s prezidentom Barackom Obamom pápež zdôraznil obavy Katolíckej cirkvi, týkajúce sa politiky prezidenta Baracka Obamu, v oblasti potratov, práva na výhradu vo svedomí a slobody na náboženské vyznanie.

Zdroj oboznámený s ich rozhovorom povedal pre LifeSiteNews, že správy Vatikánskej tlače zo stretnutia boli „nezvyčajne priame“ a zdôrazňovali skutočnosť, že pápež prezidenta upozornil na tieto problémy.

Podľa tlačovej správy sa pápež s americkým prezidentom rozprával najskôr o úlohe Cirkvi a štátu a o „otázkach, ktoré majú osobitný význam pre Katolícku cirkev v tejto krajine.“ Medzi tieto otázky podľa Vatikánu patria najmä: „výkon práva na náboženskú slobodu, otázka života a svedomia.“

52 minútové stretnutie bolo Obamovou prvou audienciou u pápeža Františka. Od jeho stretnutia s pápežom Benediktom XVI. v roku 2009 sa priepasť medzi Obamovou vládou a Katolíckou cirkvou prehlbovala a dochádzalo k búrlivým hádkam kvôli tomu, že prezident podporuje potraty na požiadanie, homosexuálne manželstvá a smernicu HHS o antikoncepcii a tabletkách vyvolávajúcich potrat.

Americká konferencia biskupov sa vyslovila proti smernici, ktorá má zabezpečiť, aby zamestnávatelia hradili zamestnankyniam antikoncepciu, sterilizáciu a tabletky na vyvolanie potratu. Pápež František počas stretnutia zopakoval svoje obavy, z toho, že politika ObamaCare núti katolíkov konať proti svojmu hlboko zakorenenému náboženskému presvedčeniu.

Táto politika má dokonca dopad aj na americké rehoľné sestry. Malé sestry chudobných na základe zákona o dostupnej starostlivosti nespadajú automaticky do kategórie, ktorá má nárok na náboženskú výnimku, pretože slúžia nekatolíckym chudobným a odmietajú podpísať vyhlásenie, v ktorom  by súhlasili s používaním antikoncepcie. „Veríme, že snaha vlády, ktorá nás chce k tomuto donútiť nie je v poriadku a porušuje našu náboženskú slobodu,“ povedali sestry minulý rok.

Najvyšší súd musí ešte rozhodnúť o ústavnosti smernice.

Pápež František daroval prezidentovi Obamovi kópiu svojej apoštolskej exhortácie Evangelii Gaudium ("Radosť evanjelia"), v ktorej kritizuje niektoré osobnosti verejného života za to, že sa snažia marginalizovať pro-life posolstvo, tým, že ho prezentujú ako „ideologické, spiatočnícke a konzervatívne.“

„Táto obrana nenarodeného života úzko súvisí s obranou každého a všetkých ostatných ľudských práv,“ napísal pápež František. „Ide o presvedčenie, že ľudská bytosť je v každej situácii a v každej fáze vývinu posvätná a nedotknuteľná,.“

Prezident povedal, že si exhortáciu prečíta. „Viete, pravdepodobne to budem čítať v Oválnej pracovni, keď budem hlboko frustrovaný a som si istý, že mi to dodá silu a pomôže upokojiť sa,“ odpovedal Obama.

Pápež a prezident Obama si sľúbili vzájomnú podporu  pri odstránení obchodovania s ľuďmi po celom svete.

Avšak, v roku 2011 Obamova vláda zrušila všetky federálne dotácie projektu Americkej konferencie katolíckych biskupov bojujúcemu proti obchodovaniu s ľuďmi, pretože ich pracovná skupina odmietala tehotným ženám odporúčať potraty.

Niektorí pozorovatelia očakávali, že toto ranné stretnutie vo Vatikáne sa zaobíde bez sporných morálnych otázok v prospech väčšej ekonomickej intervencie. Pred stretnutím povedal Obama pre talianske noviny Corriere della Sera, že pápež Františk dal „veľkú morálnu podporu“ jeho snahe riešiť nerovnosti príjmov medzi „tými, ktorí sú na samom vrchole a príjmami typickej rodiny.“

„Toto nie je len ekonomický problém,“ povedal prezident. „Ide o problém morálky.“

Avšak, z Vatikánu nie je jasné, či bola predložená aj otázka ekonomického prerozdeľovania.

„Dúfame, že výsledkom dnešného stretnutia nebudú len fotografie, ktorých úlohou je propagovať partizánsku domácu agendu prezidenta,“ povedal Maureen Ferguson, vedúci politický poradca pre Katolícku asociáciu. „Dnešné stretnutie prichádza v čase, keď Obamova vláda bojuje s Katolícku cirkvou v USA o jej právo byť katolíckou – bojujú až na úrovni Najvyššieho súdu a snažia sa prinútiť veriacich, vrátane rehoľných sestier, ktoré sa starajú o chudobných, aby porušovali učenie Cirkvi alebo čelili obrovským vládnym pokutám.“

Prezident Obama aj pápež sa zaoberali sa aj medzinárodnými konfliktmi, keďže obaja sú hlboko zainteresovaní do napätia medzi Ruskom, Krimom a Ukrajinou.

Vatikán opísal stretnutie ako „priateľské.“  Prezident Obama prešiel okolo Švajčiarskej gardy a pri tom, ako si s pápežom podali ruky sa mierne uklonil.

Obama daroval pápežovi Františkovi zbierkou semienok zo záhrady Bieleho domu v skrinke vyrobenej z toho istého dreva ako oltár prvej katolíckej katedrály v Spojených štátoch po tom, čo sa dozvedel, že pápež má rád záhradkárčenie.

„Jeho Svätosť je pravdepodobne jediná osoba, ktorá kvôli protokolu trpí viac ako ja,“ vtipkoval Obama, keď hovoril o ich stretnutí so zahraničnými hodnostármi a bezpečnostnými opatreniami spojenými s ich stretnutím.

Na stretnutí bol prítomný aj Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolini a arcibiskup Dominique Mambertim, Vatikánsky sekretár pre vzťahy so štátmi.

Predchádzajúci deň sa pápež František stretol s inou americkou delegáciou na čele s arcibiskupom Charlesom Chaputem z Philadelphie, ktorý je otvoreným kritikom smernice HHS a zástancom správnej kresťanskej angažovanosti v politickej oblasti.