Francúzska mlčiaca väčšina sa prebúdza: Betlehem JE "symbol francúzskej kultúry a identity"

1,942
Milko Kostovič
Kultúra života

Francúzsky Národný front začal s kampaňou umiestňovania betlehemov vo francúzskych radniciach počas obdobia Vianoc. 

Marion Maréchal Le Pen, neter straníckej líderky Marine, podala návrh v regionálnom parlamente Provence-Alpes-Côte d’Azur, ktorý volá po povolení betlehemov vo všetkých radniciach v tejto oblasti.  

Poukázala na to, že aj keď vo Francúzsku platia striktné sekulárne zákony, tak betlehemy sú povolené vo verejných budovách ak "zobrazujú symbol kultúry a identity" regiónu. 

TV kanál LCI priniesol správu, že Národný front vyzval Republikánov, ktorí vládnu v regióne, aby "odložili na bok politické spory a hlasovali za návrh zdravého rozumu." 

Myšlienka sa však stretla s výsmechom zo strany regionálneho prezidenta Christiana Estrosiho, ktorý je členom konzervatívneho hnutia. Estrosi sarkasticky poznamenal: “Madam Le Pen dostala konečne nápad: umiestnenie betlehemov v regionálnom parlamente!

Začiatkom tohto mesiaca bolo mesto Hénin-Beaumont, v ktorom vládne Národný front, odsúdené regionálnym súdom za minuloročné umiestnenie betlehemu . Sudca rozhodol, že tu "nie je žiadny dôkaz o existencii miestnej tradície" a dodal, že nejde ani o "ukážku umenia alebo o rozšírenie vianočných trhov."  

Vlani tiež vyzvala Asociácia francúzskych starostov (AMF) na zákaz betlehemov, argumentujúc, že sa iba pokúšajú byť lojálni k "hodnotám Republiky". Tiež poukázali na zákon z roku 1905, ktorý oddeľuje Cirkev od štátu a zakazuje "akýkoľvek náboženský symbol" na verejných miestach (počas 1. svetovej vojne Republika veľmi rýchlo vystrela smerom k Cirkvi gesto zmierenia. Dovtedy museli narukovať aj kňazi ako obyčajní vojaci - pozn. editora). 

Okolo 50 starostov protestovalo proti rozhodnutiu, pričom zdieľajú sekulárne hodnoty Republiky, no úplný zákaz by bol podľa nich "anti-náboženský". 

Robert Ménard, starosta mesta Béziers za Národný front, bol taktiež nedávno žalovaný na súde za umiestnenie betlehemu na jeho radnici. Ménard tvrdil, že chránil francúzsku tradíciu a že "Francúzsko má kresťanskú kultúru". 

Pred dvomi rokmi štúdia zistila, že 71 % Francúzov podporuje umiestňovanie betlehemov na verejných miestach.