Feministky tvrdia, že pre Talianov je 'rasistické a sexistické' mať talianské deti

1,322
Kultúra života

V Taliansku sa vo štvrtok začal program, ktorého cieľom je otočiť vývoj svetovo najnižšej pôrodnosti. Prvý “Deň plodnosti” však so sebou priniesol obvinenia zo sexizmu, rasizmu a porovnávania s vojnovým diktátorom, Benitom Mussolinim.

Kampaň ministerstva zdravotníctva sa zameriava na opatrenia v boji proti neplodnosti. Zvlášť poburujúco však pôsobí časť, ktorá povzbudzuje ženy, aby rozmýšľali nad dieťaťom v skoršom veku.

Jedna z reklám napríklad zobrazuje upravenú tehotnú ženu, ktorá drží v ruke presýpacie hodiny a vedľa nej je uvedený slogan: “Krása nemá vek, plodnosť áno.” Ďalšia z reklám zobrazuje siluetu dlhozobého vtáka so sloganom: “Pohnite si! Nečakajte na bociana.”

„Je neuveriteľne ponižujúce myslieť si, že talianske ženy nevedia, ako fungujú ich biologické hodiny,“tvrdí 45-ročná Rebecca Winke, rodáčka z Chicaga, prevádzkujúca penzión v stredotalianskom meste Assisi. „To, čo naše ženy potrebujú, je mať rovnaké pracovné možnosti ako majú muži, cenovo prístupnú starostlivosť o deti a generáciu talianskych mužov, ktorí budú primerane pomáhať aj doma.“

23-ročná Alessandra Fortuna, čašníčka pracujúca v Ríme, tiež súhlasí: „Jedinú skutočnosť, ktorú táto bezohľadná kampaň zobrazuje je, že ministerstvo zdravotníctva nemá potuchy, akým výzvam čelia bežné ženy.“

Talianske noviny Il Fatto Quotidiano ironicky rozoberali či ešte existuje “staromládenecká daň” a viacero talianskych médií tvrdilo, že kampaň “Dňa plodnosti” zaváňa Mussoliniho politikou. Podľa nej bolo pre ženu “povinnosťou voči národu” mať čo najviac potomkov.

Minulý rok bol v poradí piatym rokom, kedy sa priemerný vek talianskych rodičiek zvyšoval a dosiahol tak úroveň 31,6 roka. Ide o jedno z najvyšších čísel v Európe. Priemer na jednu ženu je 1,35 dieťaťa, ide teda o najnižšie číslo, aké bolo kedy v Taliansku zaznamenané. Je hlbko pod priemerom, ktorý je potrebný na udržanie si populácie a ktorý sa pohybuje na úrovni 2,1.

Fotografia: Demonštračný protest proti „Dňu plodnosti“ sa konal v Ríme, 22. septembra 2016, pred budovou Congressi Roma Eventi.

„Existuje cliché predstava o talianskej mame, ktorá sedí doma, má plným dom detí a celý deň varí paradajkovú omáčku, zatiaľ čo jej manžel je preč a pracuje v továrni,“ hovorí Maria Rossi, riaditeľka firmy Opinioni, ktorá vykonáva rôzne prieskumy. „Táto realita je však už 40 až 50 rokov minulosťou. V súčasnosti musí väčšina talianskych žien pracovať. To znamená, že v tom lepšom prípade majú menej detí a rozhodujú sa pre ne vo vyššom veku.“

Talianská ministerka zdravotníctva Beatrice Lorenzin (44), ktorá stojí za touto kontroverznou kampaňou sa usilovala sústrediť pozornosť na drogy a závislosť na alkohole, pretože tieto skutočnosti tiež ovplyvňujú plodnosť. Na stredajšej tlačovej konferencii, v predvečer tejto udalosti, sa stala terčom obvinení, že najmenej jedna verzia propagačných plagátov bola rasistická. Tieto plagáty zobrazovali mužov s tmavšou pokožkou na obrázku s napísom “zlí spoločníci,” ktorým sa mali ženy “vyhýbať” a naopak, mužov so svetlou pokožkou označovali za “dobrých spoločníkov”.

Fotografia: V hornej časti sa nachádza nápis "dobrí spoločníci," zatiaľ čo narkomani v spodnej časti sú označení ako "zlí spoločníci."

Kampaň sa javí ako nevítaný problém pre vládu premiéra Mattea Renziho, pretože sa pripravuje na kľúčové októbrové voľby, ktoré určia osud jeho mandátu. Práve to vyvolalo špekulácie, že Lorezin možno bude musieť odstúpiť.

Rebecca Winke hovorí: „Je zahanbujúce, že minister zdravotníctva, ktorý nemá skončenú vysokú školu, hovorí tieto veci inteligentným ženám s vysokoškolským vzdelaním, ktoré sú nútené pracovať v pizzériách, pretože kvôli systému nemajú na výber.“