Feministkám sa nepáči úsilie Talianov mať viac detí

1,569
Kultúra života

Feministky sa nahlas sťažujú na novú taliansku iniciatívu, ktorá má povzbudiť páry k tomu, aby mali deti. Tvrdia, že táto kampaň je "sexistická" a skôr by sa mala zameriavať na to, že počať alebo potratiť dieťa je "voľba" ženy.

Taliansko má jeden z najnižších indexov pôrodnosti v rámci Európy. V roku 2015 sa v krajine narodilo 488 000 detí. Je to najnižšie číslo od vzniku moderného štátu v roku 1861. V Taliansku je index pôrodnosti v súčasnosti na úrovni 1,43. Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) tvrdí, že na udržanie stabilnej populácie je potrebný index pôrodnosti 2,1.

Talianska ministerka zdravotnícva Beatrice Lorenzin minulý mesiac vyhlásila, že 22. September bude Národným dňom plodnosti. Ministerka tiež vyhlásila, že dvojnásobne zvýši mesačný bonus pre rodiny s nižšími príjmami a príspevky na druhé a v poradí ďalšie deti tiež porastú.

Feministka Annalisa Coppolaro-Nowell sa sťažuje: „Mnohí nemôžeme uveriť, že ministerka, žena, spustila takú sexistickú, diskriminujúcu a anachronickú kampaň v krajine, v ktorej veľa naliehavejších problémov ostáva nepovšimnutých.

Giulia Blasi napísala, že Beatrice Lorenzin: „Schválila a propaguje kampaň, ktorá vníma všetky ženy skoro ako chodiace liahne detí a ako ľudí, ktorí by sa mali poponáhľať a pre dobro krajiny mať deti.“

V liste pre Lorenzin feministky píšu, že politici nemajú žiadne právo hovoriť ženám, aby mali deti. Tvrdia, že je to ich voľba a ich súkromná záležitosť. Feministky si tiež myslia, že táto kampaň je "klamlivá a nebezpečná."

Mnoho krajín zaviedlo podobné postupy, aby tak zvýšili klesajúci trend pôrodnosti, ktorý má katastrofické ekonomické dôsledky v prípade, že nie je pod kontrolou. Jednou z takýchto krajín je Poľsko, ktoré sa rozhodlo poskytovať rodinám s deťmi mesačný príspevok. Iné európske krajiny poskytujú daňové úľavy a Singapur dokonca zriadil správny orgán, ktorého úlohou je propagovať milostný vzťah a manželstvo. Rusko má už niekoľko rokov na to určený národný deň "Ostaň doma a maj deti."