Federalizácia únie zničí demokraciu, varuje Klaus

1,850
Kultúra života


Klaus varoval pred deštrukciou európskej demokracie v rozhovore pre britský The Sunday Telegraph. 
 
Podľa jeho názoru sa z Európskej únie (EÚ) stáva superštát kvôli pokryteckým politikom, ktorí sa vzdávajú demokratických princípov. Nové snahy o federalizáciu EÚ, ktorá by mala svoju hlavu štátu a armádu, označil Václav Klaus za "konečnú fázu" zániku demokracie a národného štátu.     
 
"Musíme sa zamyslieť nad tým, ako obnoviť našu štátnu suverenitu. V rámci federácie je niečo také nemožné. Európska únia by sa mala uberať opačným smerom," cituje Klausove slová z interview internetový server iDNES:cz.     
 
Najvyšší český predstaviteľ, ktorý opakovane reagoval aj na slová predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa z 12. septembra, pripustil, že so svojimi názormi zostáva medzi predstaviteľmi politických elít najväčších krajín skutočne izolovaný.     
 
Václav Klaus konštatoval, že počas nedávnej návštevy Talianska sa stretol s "deštruktívnym myslením" tamojších politikov, ktorí sa v časoch krízy vzdali zodpovednosti za chod vlastnej krajiny a kompetencie odovzdávajú do Bruselu. "Bolo pre mňa skutočne veľmi depresívne vidieť, koľko vrcholných talianskych politikov vyjadrilo presvedčenie, že je nutné kompetencie presunúť z Talianska do Bruselu z jedného dôvodu: pasívne prijímajú, že sami nie sú schopní robiť racionálne rozhodnutia".