FBI zhromaždila státisíce očných dúhoviek. Ochranu údajov doteraz neriešila

922
Kultúra smrti

Americká FBI čelí kritike kvôli databáze očných dúhoviek. Pod zámienkou testovania novej technológie ich policajti, väzenská služba i pracovníci letiska naskenovali takmer pol milióna. Register, v ktorom sa dá s ľahkosťou vyhľadávať, funguje už niekoľko rokov. Portál iDNES.cz upozorňuje, že úrady sa doteraz nezaoberali ochranou osobných údajov.

Reportéri amerického magazínu The Verge odhalili, že Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) od roku 2013 uložil do svojej databázy očných dúhoviek už 434.000 záznamov. V rámci pilotného testovania im ich posielajú úrady štátov Texas, Missouri či Kalifornie. Získanie infračerveného snímku ľudského oka zaberie policajtom alebo pracovníkom bezpečnosti letísk len zlomok sekundy.

Očná dúhovka môže pre identifikáciu človeka poslúžiť podobne ako odtlačky prstov. Pri detailnom pohľade je totiž každé ľudské oko unikátne. Oči sa dokonca líšia aj u jednovaječných dvojčiat.

Skenovanie očí na letisku ponúka aj Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, Kanada či Holandsko. Týka sa častých návštevníkov letísk, aby sa v predstihu podrobili kontrole imigračných úradníkov. Obraz svojich očí však nechali uložiť v databáze dobrovoľne.

Podobne koná aj Singapur. Vytvoril databázu dúhoviek zahraničných pracovníkov, ktorí na jeho územie dochádzajú dennodenne. Vďaka tomu nemusia neustále prechádzať hraničnými kontrolami, stačí im len pohľad do skeneru.

Český portál upozorňuje, že pilotný projekt v režime FBI však nikomu čas neušetrí a o dobrovoľnosti tu už vôbec nemožno hovoriť. Väčšina dúhoviek sa totiž do databázy dostala počas registrácie zadržaných Američanov na policajných staniciach alebo v nápravnom zariadení. Federálne úrady tak získali širokú škálu údajov: od mena a dátumu narodenia, cez odtlačky prstov a klasickú sériu „väzenských“ fotografií až po už spomínanú dúhovku.

Paradoxom v tomto prípade je, že každý vládny projekt, ktorý sa zaoberá osobnými údajmi, musí podľa amerických zákonov prejsť dôkladnou analýzou zameranou na ochranu súkromia. Ale v tom prípady sa úrady rozhodli, že to nie je potrebné.

Hovorca FBI nedostatočnú ochranu osobných údajov zdôvodnil nízkou účasťou a obmedzeným časom. Avšak pôvodne obmedzený čas sa už niekoľko rokov preťahuje. FBI následne po kritike novinárov uviedla, že nový posudok ohľadne ochrany osobných údajov aktuálne vzniká. Nie je však jasné, kedy by mal byť hotový.