Facebook ponúka 50 nových možností ‚pohlavnej identity‘

2,514
Kultúra smrti

Facebook má 1,2 miliardy používateľov – a práve teraz sa približuje k takmer rovnakému počtu kategórií pohlavia. Sociálna sieť prednedávnom predstavila novú funkciu, ktorá používateľom umožňuje zanechať označenie muža alebo ženy a charakterizovať sa tuctami označení „pohlavia“.

Pod časťou profilu venovanej „pohlaviu“ môžu užívatelia kliknúť na „prispôsobiť“ a vpísať tucty možností, vrátane „pangender“, „genderqueer“, „bigender“, „agender“, „gender questioning“, „androgynous“, „cisgender“ a „neutrois“.

Peter LaBarbera, prezident organizácie Američania za pravdu o homosexualite, žartoval: „Pamätáte si staré dobré časy, kedy existovalo iba päť pohlaví?“

Pre LifeSiteNews povedal, že je vďačný, že tu nezaradili aj pojem „genderf—k“, sebaidentitu, s ktorou sa stotožňuje čoraz viac tých, ktorí zastávajú premenlivý pohľad na sexuálnu identitu. Aj tak je však facebookový zoznam potenciálnych označení „pohlavia“ veľký a stále rastie.

„Ideš Facebook – rozdrv tú pohlavnú binárnosť!“ napísal John Becker z The Bilerico Project, keď blahoželal obrovskej sociálnej sieti k tomuto rozhodnutiu.

„Za posledných pár rokov sa profily používateľov Facebooku skutočne stávajú ich online identitou. Teraz Facebook spravil prevratný krok, keď umožnil nespočetnému množstvu ľudí, aby mohli sami seba prezentovať ozajstnejšie a presnejšie, povedal Chad Griffin, ktorý je prezidentom skupiny homosexuálnych aktivistov Human Rights Campaign (HRC). Vyjadril svoju nádej, že tento krok Facebooku inšpiruje aj iných k tomu, „aby podporovali mnohostranné identity jednotlivcov“.

„Stúpajúca vlna rovnosti nemôže nikoho obísť,“ súhlasila Ellen Kahnová z HRC.

Mnohí však upozorňujú, že myšlienka neustále sa meniaceho pohlavia so sebou prináša nebezpečenstvo a potenciálne zlo, pretože na rozdiel od identít virtuálnej reality ľudské telá prichádzajú na svet iba v dvoch pohlaviach. Nabádať mladých ľudí k tomu, aby spochybňovali – a možno aj zmenili – svoje biologické pohlavie, by na nich mohlo zanechať telesné ako aj psychické jazvy, ktoré sa nedajú vyliečiť.

„Je to jediná oblasť, kde je zmenené doslova celé vaše telo,“ povedal LaBarbera, pričom poznamenal, že sa rozprával s veľkým a rastúcim počtom bývalých transrodových ľudí, ktorí teraz svoje rozhodnutie ľutujú.

Jedným z nich je aj Walt Heyer, úspešný muž, ktorý podstúpil operáciu zmeny pohlavia z muža na ženu, čo však spôsobilo, že sa vnímal ako „totálny falzifikát“ a „podvodník“. Prepadol užívaniu kokaínu a alkoholu a tiež sa neúspešne pokúsil o samovraždu pred tým, ako prijal svoju mužskosť. V súčasnosti radí mnohým ľuďom, ktorí bojujú so svojou pohlavnou identitou, aby prijali svoje biologické pohlavie.

Rozhodnutie Facebooku prišlo v ten istý deň, ako HRC vydalo novú správu, podľa ktorej tínedžeri inklinujúci k rôznym pohlaviam boli dvakrát viac náchylní užívať drogy a alkohol ako tí, ktorí si boli svojím pohlavím istí.

Toto nie je prvýkrát, čo sa Facebook odvážil o spoločenskú revolúciu. V júli 2012 Facebook predstavil nové nastavenia statusu o vzťahu pre tých, ktorí žijú v homosexuálnych „manželstvách“ alebo registrovaných partnerstvách. Funkcia umožnila homosexuálom zvoliť si online ikonku s dvoma nevestami alebo dvoma ženíchmi. Krátko pred tým bola Facebooku udelená cena GLAAD Media Award.

V júli minulého roku sa výkonný riaditeľ spoločnosti Facebook, Mark Zuckerberg, spolu so 700 zamestnancami zúčastnil pochodu homosexuálov Gay Pride Parade v San Franciscu. Čo sa týka politiky, Zuckerberg tvrdí, že podporuje demokratov Baracka Obamu a Coreyho Bookera, no vo februári minulého roku usporiadal benefičnú akciu pre guvernéra New Jersey, Chrisa Christieho.

29-ročný Zuckerberg, ktorého čistý zisk sa odhaduje na 19 miliárd dolárov, sa prednedávnom začal zaoberať udeľovaním amnestie 11 až 20 miliónom ilegálnych imigrantov do USA, keď založil skupinu FWD.us. Zuckerberg povedal, že amnestia je „jednou z najväčších otázok našich čias v súvislosti s občianskymi právami“. Prednedávnom do Kongresu odoslal obežník, v ktorom opisuje „šokujúci extrémizmus proti-imigračných skupín“.

LaBarbera povedal: „Zdá sa, že sme proti týmto korporáciám bezmocní.

„Nárast samotného transrodového hnutia je neuveriteľný,“ vyjadril sa LaBarbera pre LifeSiteNews. „Stavil by som sa, že len sama transrodová lobby míňa na túto kultúrnu vojnu viac peňazí ako celé pro-rodinné hnutie. My to neberieme vážne, oni to zato berú smrteľne vážne.“

„Ak sa ľudia k tomu nezačnú stavať s plnou vážnosťou, budeme len ďalej a ďalej upadať,“ povedal.