Exorcizmus po "africky": Britská polícia bojuje so zneužívaním detí čarodejníkmi

821
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Stovky detí v Británii sú každoročné vyhladované a bité za trest čarodejníctva či kvôli očiste od zlých duchov.   

Charitatívna organizácia Africans Unite Against Child Abuse (Afruca) tvrdí, že okolo 60 detí bolo uškrtených, upálených, podrezaných či vyhladovaných vlastnými príbuznými v poslednom roku, v prípadoch identifikovaných londýnskou Metropolitnou políciou. 

Skupina ale odhaduje, že viac než 350 prípadov uniklo ostatným policajným zložkám, vzhľadom na ich slabý výcvik.

The Times píše, že deti sú niekedy obvinené lokálnymi náboženskými lídrami z posadnutia, ktorí dúfajú v profit z falošného exorcizmu. Inokedy rodičia zabijú svoje dieťa, pretože si myslia, že je zlé, ak má postihnutie, alebo keď majú rodičia smolu.  

Oldapo Awosokanre z organizácie Afruca povedal: “Polícia je často nedostatočne trénovaná na záznam tohto typu zneužitia. Bolo vykonaných viac výcvikov a uvoľnených viac zdrojov na to určených v Londýne: avšak mimo Londýn je polícia stále neschopná správne identifikovať tento typ zneužitia." 

Jeden z najznámejších prípadov bola smrť osemročnej Viktórie Climbié v roku 2000, keď bola mučená a zavraždená jej strážcami potom, ako bola obvinená z bosoráctva. Sudca neskôr obvinil políciu, Národný zdravotnícky systém a sociálne služby zo "slepej neschopnosti" po opakovanom zaznamenaní známok zneužívania, proti ktorému nezakročili.

Hoci po smrti Viktórii Climbie bol systém sprísnený, polícia pripustila, že množstvo ďalších detí je v riziku, vzhľadom na hlboké presvedčenie v okultizmus v niektorých menšinových komunitách.

Detektív-inšpektor Allen Davis, ktorý je členom veliteľstva oddelenia Scotland Yardu zaoberajúceho sa sexuálnymi trestnými činmi, vykorisťovaním a zneužívaním detí, povedal: "Nevyhnutne tu budú ďalšie úmrtia detí, týkajúce sa obáv zo zabezpečenia ochrany, pretože tieto hlboko zakorenené systémy viery budú viesť k ďalším tragickým incidentom."

“Ľudia praktizujúci exorcizmus - samozvané postavy viery, vystupujú v pozícii autority - zneužívajú zraniteľné osoby, nie iba fyzicky a emočne ale aj finančne. Ľudia platia nemalé sumy, aby sa zbavili "démonov". 

“Viera je tak silná a prichádza z vonkajšieho zdroja, ktorý je rešpektovaný."

V 2014 aktivisti varovali školy, aby boli ostražité pred praktikami zneužívania, ktoré sú importované do Británie.

Tzv. “žehlenie prsníkov” sa týka dievčat vo veku 10 rokov. Na ich hrudník sa búši horúcimi predmetmi, aj kameňmi, aby sa zamaskoval nástup puberty.

Táto praktika je špeciálne populárna v Kamerune, kde sa často používa ako spôsob ochrany mladých žien pred nežiaducou mužskou pozornosťou.

Britskí doktori sa čoraz častejšie tiež stretávajú s prípadmi ženského genitálneho zmrzačenia. V tomto roku do marca 2016 bolo zaznamenaných 5702 prípadov, čo znamená približne 100 prípadov týždenne.