Exekutíva EÚ spustila kampaň proti diskriminácii LGBTI komunity

971
Kultúra smrti

Európska komisia (EK) dnes predložila zoznam podujatí, ktoré majú podporiť rovnosť LGBTI komunity na obdobie rokov 2016-2019.

Ide o kampaň zameranú na boj proti diskriminácii osôb s homosexuálnou a bisexuálnou orientáciou, transrodových a intersexuálnych ľudí, ktorá zahŕňa komunikačné a osvetové podujatia zamerané na zlepšenie sociálnej prijateľnosti tejto skupiny.

Iniciatíva má podporu Rady EÚ, ktorá prijala závery o rovnosti LGBTI komunity v júni 2016.

“Naša kampaň… zaangažuje všetky zúčastnené strany, od mimovládnych organizácií cez vnútroštátne orgány až po médiá,” uviedla eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

Eurokomisárka sa 6. augusta sa v rámci tejto kampane zúčastní na festivale Europride 2016 v Amsterdame. V rámci tradičného pochodu členov sexuálnych menšín sa pracovne stretne s osobitným vyslancom USA pre práva LGBTI osôb Randym Berrym.

Po boku Jourovej sa rokovaní zúčastní aj riaditeľ Agentúry EÚ pre základné práva (FRA) Michael O’Flaherty a maltská ministerka pre sociálny dialóg, spotrebiteľov a občianske slobody Helena Dalliová. Malta od 1. januára preberie od Slovenska rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.

Vlaňajší prieskum Eurobarometra naznačil, že 60 percent občanov EÚ vníma diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity ako rozšírený trend, ktorý má od roku 2012 narastajúcu tendenciu.

Najnovší prieskum FRA zas ukázal, že jeden z troch členov LGBTI komunity nahlásil napadnutie alebo ohrozovanie násilím kvôli svojej sexuálnej orientácii.