Eutanáziu chcú v Belgicku lekárom nanútiť aj proti ich svedomiu

994
Kultúra smrti

Eutanáziu chcú lekárom nanútiť

Zdalo sa, že po schválení eutanázie detí alebo osôb, ktoré sú unavené zo života, či v depresii, alebo jednoducho osôb, ktoré ani nie sú v terminálnej fáze života, už nemôže prísť nič horšie. Belgický parlament však v súčasnosti pripravuje zmenu v zákone, ktorá napáda výhradu vo svedomí a priamo ohrozuje kliniky, ktoré odmietajú participovať na zabíjaní chorých.

Návrh zákona predniesli 23. februára tohto roku 6 socialistickí poslanci, čo predstavuje už tretí pokus rozšíriť medze zákona o eutanázii, ktorý bol schválený v roku 2002. Súčasný zákon nehovorí o práve umrieť, ale o žiadosti pacienta, ktorú môže lekár prijať alebo odmietnuť, zatiaľ čo zmena, ktorú poslanci predkladajú, ide ďalej a núti lekára aspoň nasmerovať pacienta do 4 dní k takému “lekárovi, ktorý vyhovie žiadosti pacienta.”

Zakázané postaviť sa proti

Kliniky a nemocnice, ktoré nechcú túto službu poskytovať, riskujú. V zákone, ktorý navrhujú poslanci, sa totiž píše: “Žiadnemu lekárovi nesmie byť zabránené vykonať eutanáziu”. Zákon nešpecifikuje, aký osud postihne nemocnicu, ktorá sa takému lekárovi odmietne prispôsobiť. Poslanci tiež žiadajú zrušiť limit 5 rokov od momentu, kedy pacient prehlásil, že by si prial eutanáziu.

Medzi najkontroverznejšie prípady eutanázie v Belgicku patrí zabitie dvoch 45-ročných dvojčiat, ktoré boli hluchonemé a po zistení, že im časom hrozí aj slepota, požiadali o eutanáziu. Ďalším prípadom je Nancy Verhelstová, ktorá v roku 2015 požiadala o eutanáziu po tom, čo si nechala preoperovať pohlavie. Žiadosť jej bola schválená. V minulom roku zaznamenali minimálne 2 021 prípadov eutanázie, čo predstavuje nárast takmer o 80% v porovnaní pred piatimi rokmi.