Europoslanci a Týždeň za život

1,563
Kultúra života


„Musíme denne čeliť tým, ktorí ohrozujú jasný fakt, že život začína počatím,“ povedal dnes slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH), ktorý pripomína, že právo na život patrí každému, aj počatým deťom. Jeho slová zazneli v Bruseli, kam ako organizátor Týždňa za život preniesol minulotýždňovú slovenskú diskusiu o ochrane života.
 
 
„Ak si nevážime život od počatia, sme na strane smrti. Bez ohľadu na to, či sme veriaci alebo ateisti, zdraví alebo nemocní, Slováci či inej národnosti. Kto si pred tým zakrýva oči, buď je alebo chce byť zámerne slepý,“ uviedol Mikolášik z pozície predsedu pracovnej skupiny pre bioetiku s tým, že lekárskymi vedami bolo už stokrát preukázané, že ľudský život začína počatím “a aj tak o tom pochybujeme”. Týždeň za život v Bruseli organizuje ako jeden zo siedmich europoslancov, v rámci týždňa dnes otvoril tému financovania výskumu kmeňových buniek z európskeho rozpočtu.
 
“Vďaka najnovšiemu vedeckému pokroku bolo identifikovaných už viac než 70 chorôb pacientov, ktorých zdravotný stav sa výrazne zlepšil vďaka využitiu dospelých kmeňových buniek a kmeňových buniek z pupočníkovej krvi. Namiesto kultúry smrti podporujme možnosti na záchranu ľudských životov, dospelé kmeňové bunky takouto možnosťou na rozdiel od embryonálnych kmeňových buniek určite sú.” Podľa Mikolášika by sa malo práve na výskum dospelých kmeňových buniek pamätať v rámci európskej rozpočtovej stratégie pre výskum  s názvom Horizon 2020. S cieľom zvýšiť globálnu konkurencieschopnosť Európskej únie má byť v rokoch 2014 až 2020 pre účely výskumu a inovácií vyčlenených 80 miliárd eur.
 
Počas Týždňa za život sa v europarlamente od pondelka do piatku konajú odborné diskusie, menšie i väčšie podujatia a očakáva sa aj vznik významnej európskej iniciatívy na ochranu života. Na jej čele budú stáť viacerí politici vrátane Mikolášika. Europoslanec bude v téme ochrany života i liečby dospelými kmeňovými bunkami pokračovať, už v máji organizuje v Bratislave medzinárodnú vedeckú konferenciu Budúcnosť regeneratívnej medicíny - dospelé kmeňové bunky a kmeňové bunky z pupočníkovej krvi za účasti svetových i slovenských renomovaných odborníkov.