Európsky súd: Homosexuálne manželstvo nie je ľudské právo

3,946
Kultúra života

Najvyšší súd pre ľudské práva v Európe zničil nádeje na súdne nariadenie homosexuálneho manželstva mužovi transsexuálovi preoperovanému na ženu a jeho manželke, keď im povedal, že registrované partnerstvo by im malo stačiť.

Podľa rozsudku Európskeho súdu pre ľudské práva v prípade, ktorý testuje vzdialené hranice možnosti v zákone a skutočnosť, Európske právo v oblasti ľudských práv nevyžaduje, aby krajiny „udelili prístup k manželstvu párom rovnakého pohlavia.“

Strany sporu a zástancovia manželstiev osôb rovnakého pohlavia uznali, že výsledok sa dal predpokladať. Avšak rozsudok má zničujúci dopad na práva homosexuálov v Európe, pretože ničí nádej, že homosexuálne manželstvo sa tu môže stať realitou. Skutkové okolnosti tohto prípadu sú zreteľné.

Heli Hämäläinen z Fínska podstúpil operáciu zmeny pohlavia v roku 2009, aby anatomicky vyzeral ako žena, napriek tomu, že so svojou manželkou v roku 2002, pred viac ako desiatimi rokmi, splodili dieťa. Pred operáciou sa neúspešne snažil zmeniť svoju právnu identitu z muža na ženu.

Keď mu bolo povedané, že to nebude možné, pokiaľ je ženatý, pretože Fínsko neumožňuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia, odvolal sa na Európsky súd. Hämäläinen a jeho manželka tvrdia, že ich náboženská viera im nedovoľuje rozviesť sa a že registrované partnerstvo im z právneho hľadiska vo Fínsku neposkytuje rovnaké výhody ako manželstvo.

Európsky súd bol jednoznačný. Nielen že vyhlásil, že európske zákony týkajúce sa ľudských práv homosexuálne manželstvo neustanovujú, vyhlásil tiež, že registrované partnerstvá sú pre homosexuálne páry postačujúce.

Súd potvrdil, že ochrana tradičnej inštitúcie manželstva je opodstatneným štátnym záujmom, ktorý implicitne potvrdzuje aj názor, že vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia nie sú totožné s manželstvom medzi mužom a ženou. Preto sa s nimi z hľadiska zákona môže zaobchádzať rozdielne.

Rozsudok uvádza, že zákon Európskych ľudských práv uznáva „základné právo muža a ženy uzavrieť manželstvo a založiť rodinu“ a „zakotvuje tradičné poňatie manželstva medzi mužom a ženou.“ To vysvetľuje, prečo neexistuje žiadny európsky konsenzus o manželstve osôb rovnakého pohlavia, pretože to umožňuje iba 10 zo 47 krajín, ktoré sú viazané touto zmluvou.

Rozhodnutie je obzvlášť silnou ranou pre práva homosexuálov vo Fínsku. Fínsky parlamentný výbor minulý mesiac druhýkrát od roku 2012 zamietol homosexuálne manželstvá ešte skôr, ako mohli byť prednesené na hlasovaní. Fínsko je jedinou škandinávskou krajinou, ktorá neumožňuje homosexuálne manželstvá.

Homosexuálnym aktivistom po celom svete bolo povedané, že homosexuálne manželstvo nie je ľudským právom.

Taliansky ústavný súd bol len za posledný mesiac konfrontovaný s takmer rovnakým prípadom. Tento súd taktiež uviedol, že na ochranu záujmov homosexuálneho páru v tom prípade bude registrované partnerstvo postačujúce.

Americký najvyšší súd odmietol v minulom roku vyhlásiť, že manželstvo medzi osobami rovnakého pohlavia je právo zakotvené v americkej ústave alebo medzinárodnom práve. Súdny dvor v prípade týkajúcom sa zákona, ktorý zakázal americkej federálnej vláde uznať manželstvo osôb rovnakého pohlavia, rozhodol, že jednotlivé štáty sa môžu rozhodnúť, či povolia alebo nepovolia osobám rovnakého pohlavia vziať si jeden druhého.