Emeritný pápež Benedikt XVI: Katolícka cirkev je absolútne nevyhnutná pre spásu

4,747
Milko Kostovič
Kultúra života

Posledných 50 rokov spôsobilo veľkú krízu viery

Emeritný pápež Benedikt XVI hovorí, že domnienka o záchrane všetkých ľudí ochromila misionárske úsilie a spôsobila, že mnohí kresťania opustili vieru. 

Interview s bývalým pápežom, uskutočnené v minulom roku, bolo dnes zverejnené v L'Osservatore Romano. V rozhovore bývalý pápež opätovne potvrdzuje dogmu, že je tu iba jedna pravá cirkev, mimo ktorej neexistuje spása.

Benedikt neberie do úvahy falošné cirkvi, ktoré sú založené na "zhromaždení ľudí, ktorí majú nejaké spoločné myšlienky." Pápež Benedikt hovorí, že ony nemôžu byť "garantom večného života."

Porovnávajúc samo-vytvorené inštitúcie s Katolíckou cirkvou, Benedikt vysvetľuje, "Cirkev nie je svojim vlastným produktom, ona bola vytvorená Bohom a je ním neustále formovaná."

Odmieta modernú myšlienku, že všetci ľudia sú spasení, komentujúc pocit dnešných ľudí, že "Boh nedopustí zatratenie väčšiny ľudstva." 

Emeritný pápež konštatuje, že počnúc "druhou polovicou minulého storočia," ľudstvo uverilo, že "Boh nepovolí zatratenie všetkých nepokrstených" či dokonca im umožní dostať sa na miesto "čistého prirodzeného šťastia," ktoré Cirkev nazýva Limbus.

Benedikt porovnáva horlivosť "veľkých misionárov 16. storočia", ktorí "boli presvedčení, že tí, ktorí nie sú pokrstení, sú navždy stratení" s nevýrazným misionárskym úsilím po Druhom vatikánskom koncile, kedy bolo "toto presvedčenie mnohí opustili."  

Bývalý pápež potvrdzuje, že stratené presvedčenie o nevyhnutnosti Cirkvi pre spásu zapríčiňuje "hlbokú dvojnásobnú krízu."

"Na jednej strane sa zdá, že to odstraňuje akúkoľvek motiváciu pre budúce misionárske záväzky," povedal Benedikt. "Prečo by sa niekto usiloval presviedčať ľudí, aby prijali kresťanskú vieru, keď oni môžu byť zachránení dokonca aj bez nej?"

Benedikt tiež poznamenáva, že mnohí katolíci boli pohoršení týmto predpokladom a odišli z Cirkvi, vysvetľujúc, "Ak sú tu takí, ktorí sa vedia zachrániť inými spôsobmi, nie je v konečnom dôsledku jasné, prečo by mal byť samotný kresťan viazaný požiadavkami kresťanskej viery a jej morálky."

Potom útočí na chybné pokusy "zmierenia univerzálnej potreby kresťanskej viery s možnosťou zachrániť sa bez nej." 

Potom, ako odmietol mylnú predstavu Karla Rahnera o tom, že väčšina ľudí nájde spásu ako anonymní kresťania, sa Benedikt vyjadril k ďalšej populárnej teórii. "Ešte menej prijateľné je riešenie navrhnuté pluralistickými teóriami náboženstva, pre ktoré všetky náboženstvá, každé svojím vlastným spôsobom, sú cestou k spáse a v tomto zmysle musia byť vo svojich účinkoch považované za rovnocenné."

Týmto všetkým emeritný pápež Benedikt potvrdzuje nemenné učenie, že Katolícka cirkev je jedinou Cirkvou a je absolútne nevyhnutnou pre spásu.