EÚ plánuje mesačne prevziať približne 1100 Sýrčanov z Turecka, ktorí budú následne prerozdelení medzi členské štáty

998
Neutral

EÚ chce z Turecka vziať 1100 utečencov každý mesiac. Problémom je však nesúhlas s distribučným kľúčom. Podľa plánu by Nemecko malo prijímať 100 utečencov za mesiac. Poľsko, Slovensko a Maďarsko sú kategoricky proti prerozdeľovaniu.

EÚ priniesla prvý konkrétny plán na kontrolovaný príjem sýrskych utečencov z Turecka. Vo štvrtok bol oznámený distribučný kľúč na najbližšie štyri mesiace. Nemecko by malo mesačne prijímať 100 sýrskych utečencov, ktorí sú v súčasnosti v Turecku. Celkovo možno povedať, že v prvých mesiacoch bude do Európy premiestnených približne 1100 utečencov. Je dobré, že čísla nie sú tak vysoké, uviedol nemecký minister vnútra Thomas de Maizière (CDU) na stretnutí so svojimi náprotivkami v Luxembursku.

Podľa oficiálnych návrhov by mala väčšina utečencov (mesačne) skončiť v Nórsku (218), Francúzsku (148) a Taliansku (118). Nemecko je však pripravené dobrovoľne prevziať až 200 Sýrčanov mesačne.

Doterajší stav distribučných plánov má základ v utečeneckom pakte EÚ s Tureckom. Kladie si za cieľ návrat takmer všetkých migrantov, ktorí nelegálne prišli z Turecka na grécke ostrovy. Za každého Sýrčan, ktorého Turecko prevezme z gréckych ostrovov, má byť na oplátku legálne premiestnený jeden Sýrčan priamo do EÚ.

Ďalšou otázkou je, ako bude presídlenie fungovať počas prvých štyroch mesiacov. EÚ-turecký plán predpokladá, že spočiatku by sa do EÚ malo dostať až 72.000 Sýrčanov z Turecka.

Luxemburský minister Jean Asselborn medzitým kritizuje distribučný kľúč. Podľa neho prináša falošný dojem, že Luxembursko prevezme len dvoch Sýrčanov mesačne. Distribučný kľúč má mať základ v rozhodnutí o prerozdelení utečencov z leta 2015, preto nie je potrebné ďalšie schvaľovanie jednotlivými ministerstvami štátov EÚ.

V kontraste prišiel odpor z Poľska, Českej republiky a Slovenska. Maďarsko nie je návrhom ovplyvnené, pretože vláda v Budapešti v lete nespravila žiadny konkrétny záväzok pre príjem utečencov z táborov z tretích krajín.