EÚ hrozí Británii trestom za prípadné zbližovanie sa s Trumpom

561
Kultúra smrti

Hovorca EÚ a berlínsky vyjednávač pre brexit Axel Schäfer povedal, že bude veľkým sklamaním, keď sa Británia vyberie cestou bližších obchodných vzťahov s USA na jednotnom trhu.

Axel Schäfer pre denník The Times povedal, že Británia ostane izolovanejšou po brexite a s menšími šancami na obchodné dohody v dôsledku víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách.

Schäfer, ktorý po výsledkoch referenda o vystúpení EÚ povedal, že politický blok sa ešte nepostavil dostatočne proti populistom, euroskeptikom a anti-EÚ komentárom, teraz zasa tvrdí, že nádeje na obchodné dohody s novozvoleným prezidentom Trumpom sú neopodstatnené:

“To, čo sa zmenilo tým, že vyhral Trump, je pravdepodobnosť rýchlych a prednostných obchodných dohôd medzi Spojeným kráľovstvom a USA. Už pred utorkom bola táto šanca pomerne nízka, no teraz nádeje tohto druhu sú bludné.”

Ako ďalej pokračoval: “S Trumpovou administratívou zahľadenou do seba je v záujme Spojeného kráľovstva, aby sa snažilo o úzku kooperáciu s partnermi EÚ na tomto poli”.

Trump však prisľúbil, že keď bude zvolený za prezidenta, nepošle Spojené kráľovstvo na “koniec radu”, čím sa odvolával na vyjadrenia Obamu, ktorý naopak tvrdil, že Spojené kráľovstvo bude krajinou s najnižšou prioritou, čo sa týka obchodu medzi UK a USA, čo malo byť akýmsi trestom za to, že sa rozhodli opustiť politicky blok EÚ.

Uplynulý štvrtok taktiež vyšla správa, ktorá potvrdzuje telefonický rozhovor premiérky Theresy Maovej a novozvoleného prezidenta Trumpa, v ktorom sa obaja súhlasili s tým, že vzťahy medzi Britániou a USA sú “veľmi dôležité, veľmi špeciálne a že stavanie na tom bude prioritou pre obe krajiny.” Mayová má Trumpa navštíviť “v najbližšej dobe”.

 

“Novozvolený prezident Trump preukázal svoju blízkosť a osobné spojenie so Spojeným kráľovstvom. Povedal, že verí, že tento špeciálny vzťah bude len silnieť a silnieť.”, dodáva sa v tlačovej správe.