Dvaja detskí vizionári sa môžu stať svätými na výročie Fatimy už budúci mesiac

1,011
Milko Kostovič
Kultúra života

Ako povedal fatimský biskup, nadchádzajúce 100. výročie zjavenia Panny Márie vo Fatime by nebolo úplné bez svätorečenia blahoslavených Francisca a Jacinty Martových.    

Očakáva sa, že pápež František vysvätí blahorečených súrodencov pri svojej ceste do Fatimy 12-13. mája, kde si pripomenie sté výročie mariánskych zjavení. Ide o dve z troch detí, ktoré boli svedkami zjavení v Portugalsku v roku 1917. 

Biskup Antonio dos Santos Marto z Leiria-Fatimy nedávno médiám povedal, že svätorečenie je v rukách Svätého Otca.

"Považoval by som sté výročie za neúplné, ak by bolo bez svätorečenia," povedal. "Mal som túto nádej. Sme pripravení, aby to bolo 13. mája, ale všetko závisí na výlučnej kompetencii pápeža."  

Biskup tiež hovoril o oznámení z 23. marca, podľa ktorého pápež schválil dekrét, ktorý akceptuje druhý zázrak, ktorý sa pripisuje príhovoru oboch súrodencov. Schválený zázrak vydláždil cestu pre ich svätorečenie.

Biskup dos Santos Marto uvítal s "obrovskou satisfakciou správy o schválení zázraku," ktorý sa pripísal blahoslaveným Franciscovi a Jacinte. Správy o ich blížiacom sa svätorečení neboli preňho prekvapením, pretože v to "presvedčene" dúfal. 

Sestra Angela Coelho, postulátor vo veci ich svätorečenia, povedala, že teologické schválenie zázraku prebehlo rýchlo po lekárskom vyhodnotení. 

Zázrak, pripísaný príhovoru blahoslavených súrodencov, sa týka vyliečenia dieťaťa v Brazílii. Snahy uzdravenia začali v roku 2013, ale ďalej odmietla poskytnúť ďalšie podrobnosti kvôli ochrane identity dieťaťa. 

"Malí pastieri, ktorí zomreli vo veku 10 rokov, budú najmladšími svätými v histórii Cirkvi, s výnimkou detských mučeníkov," povedala sestra Coelho. 

Biskup naznačil, že ďalšie informácie o svätorečení nebudú k dispozícií do konzistéria 20. apríla. 

Pápež sv. Ján Pavol II. blahorečil Francisca a Jacintu 13. mája 2000, počas 83. výročia prvého zjavenia Panny Márie vo Fatime, ktorá sa prvýkrát zjavila pred 100 rokmi dvom deťom a ich sesternici Lucii Santo.  

Francisco a Jacinta zomreli zanedlho po zjaveniach, v roku 1919 a respektíve v 1920. Lucia sa stala karmelitskou mníškou. Zomrela v roku 2005. 

Sestra Coelho, ktorá je zároveň zástupkyňou postulátora vo veci blahorečenia sestry Lucie, povedala na tlačovej konferencii s biskupom, že oznámenie o procese blahorečenia sestry Lucie sa pravdepodobne neudeje. 

"Ide o oddelenú záležitosť." vysvetľuje sestra. 

Prvý významný krok v procese blahorečenia sestry Lucie bol dokončený 13. februára na 11. výročie úmrtia sestry Lucie. Jej prípad bol otvorený v roku 2008. 

Fatimské zjavenia a obzvlášť úloha sestry Lucie nesú obrovský význam pre ľudstvo a dejiny spásy. 

Panna Mária poskytla trom deťom víziu pekla a vzostupu komunistického Ruska, ktorá bola zverejnená v pamätiach sestry Lucie v roku 1940. 

Naďalej pokračujú špekulácie o konkrétnom obsahu zvyšnej tretej časti prorockého tajomstva, odhaleného požehnanou Matkou, spolu s nezhodami, či už to bolo zverejnené v plnom rozsahu. Hovorí sa, že tajomstvo sa týka rastúceho úpadku viery a zmätku, ktorý zasiahol Katolícku cirkev v posledných niekoľkých desaťročiach. 

Požehnaná Matka povedala Lucii, že "posledná bitka medzi Pánom a vládou Satana bude o manželstve a rodine." 

 


Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.