Duchovný aspekt Hviezdnych vojen ako dôvod úspechu tejto ságy?

726
Milko Kostovič
Kultúra života

Milovníci filmov o Hviezdnych vojnách sú veriacimi práve pre svoju filmovú vášeň. Myslel som si, že je to paródia, no sčítanie ľudu v roku 2012 vo Veľkej Británii zistilo, že "rytier jedi" je siedme najpopulárnejšie náboženstvo v kategórii "ostatné náboženstvá". Tu sa dozviete viac o "jedi" náboženstve v Británii...

Filmy o Hviezdnych vojnách sa líšia v kvalite, no dôvod, prečo sa im tak darí a prečo spôsobili takú revolúciu v 70. rokoch, tkvie v Georgovi Lucasovi, ktorý ako prvý režisér vedome pochopil dynamiku mýtického rozprávania. 

Lucas bol ovplyvnený mytológom Josephom Campbellom – autorom Hrdinu s tisícami tvári. Campbellova kniha mapovala obrys klasického hľadania hrdinu - teóriu, podľa ktorej všetky mýty nasledujú rovnakú základnú štruktúru, v ktorej hrdina odchádza zo svojho bežného života a vstupuje do sveta plného dobrodružstva aby získal nejakú veľkú odmenu a následne sa dozvedel viac o sebe a o zmysle života a stal sa tak veľkým hrdinom. 

Keď je to urobené dobre - ako to je v pôvodnej trilógii Hviezdnych vojen, pátranie hrdinu otvára zmysel života a duchovný rozmer pre publikum. Ako hľadanie pokračuje, publikum sa identifikuje s hrdinom, naráža na rovnaké prekážky, pýta sa rovnaké otázky a čelí rovnakým morálnym dilemám.

Na tento záver som prišiel, keď som študoval písanie scenára. Učiteľ vysvetľoval vyvrcholenie filmu ako bod, kde sa stretáva fyzická zápletka a vnútorné, duchovné dejové línie, aby vytvorili ten skvelý "aha!" moment. Ďalej hovoril, že Hviezdne vojny videl v londýnskom kine niekoľko tisíc krát. 

Rozhodujúci moment v Hviezdnych vojnách je, keď Luke pilotuje svoju stíhačku kanálmi hviezdy smrti a pokúša sa zhodiť bombu dole ventilačnou šachtou, aby zničil hviezdu smrti. Má pritom iba tri bomby a prvé dva pokusy mu nevyšli. 

Medzitým ho prenasleduje zloduch Darth Vader, aby ho zostrelil. Luke sa spolieha  na svojho autopilota, aby mu pomohol zasiahnuť cieľ pri svojom treťom a poslednom pokuse.

Potom sa ozve hlas jeho mentora, Obi Wana, ktorý mu prehovorí do duše a srdca, “Použi silu Luke.” Luke bojuje proti tejto rade. Má použiť silu a nie jeho vlastnú technológiu. No technológia ho už dvakrát zradila.

Ako graduje hudba, Luke odhadzuje autopilota a "používa silu". Stláča spúšť, bomba padá a zasahuje cieľ, bitka je vyhraná.

V tom okamihu, povedal učiteľ, 3000 ľudí v kine vstalo a jasalo. 

Neoslavovali preto, že dobrí vyhrali. Oni totiž tušili, že dobro zvíťazí.

Oni aplaudovali, pretože Luke použil silu.

V ten moment, učiteľ vysvetľoval, 3000 ľudí prehovorilo vo svojom vnútri, “Verím, že vo svete existuje dobro a zlo. Verím, že dobro dokáže zvíťaziť. Verím, že sa identifikujeme s dobrom cez duchovno a náboženstvo." Okrem toho, svojimi ováciami tiež potvrdili, "Chcem bojovať na strane dobra proti zlu. Chcem používať silu. Chcem byť dobrý a šľachetný hrdina ako Luke Skywalker."  

Samozrejme, všetko toto sa udialo pod povrchom. 

Ľudia nevychádzali z kina v tú noc hovoriac, “Viete, počas vyvrcholenia filmu som mal hlboký, duchovný a transcendentálny zážitok." Bolo to hlbšie a o to silnejšie, že sa to udialo v hlbokej hladine vedomia.  

Hviezdne vojny fungujú, pretože pracujú na hlbokej úrovni ľudského vedomia. V nadväznosti na hľadanie hrdinu, filmy otvárajú veľkosť ľudského potenciálu. Spolu s duchovnou témou, ktorá sa nachádza pod hľadaním hrdinu, filmy tiež udržujú v ľudskej predstavivosti dôležitosť modlitby, duchovna a "vyššej sily".  

Kresťania v publiku môžu byť nervózny, že duchovno vo Hviezdnych vojnách je zmesou východného mysticizmu a subjektívneho emocionalizmu. Mali by sa ale prestať obávať. Filmy nemali nikdy úmysel kresťansky kázať, no chceli apelovať na oveľa hlbší, univerzálny zdroj v rámci ľudského vedomia. Tým, že umožňujú náboženskému rozmeru, aby zostal neurčitý a "duchovný", filmy fungujú na univerzálnej úrovni pre ľudí na celom svete.

Čo je tajomstvom úspechu Hviezdnych vojen?

Je to fakt, že George Lucas bol dostatočne odvážny zahrnúť duchovné srdce do filmovej série. Zdanlivo obyčajný, dobrodružný film má tak zrazu hĺbku, emócie a to je dôvod, prečo má silu hýbať srdcami miliónov.