Dramatická konverzia ateistickej poetky

1,382
Matej Trančo
Kultúra života

“Ak si tu, musíš mi pomôcť”

Toto sú slová, ktoré poetka Sally Readová povedala v roku 2010 ikone Ježiša. Readová, britská poetka a ateistka, sa zastavila v kostole Santa Marinella v Taliansku. Cítila sa veľmi zaťažená. Jej malá dcérka mala zdravotné problémy. Jej manžel Fabio si zase prechádzal stresom v práci.

“Bol to neuveriteľný zážitok pri ktorom jeho prítomnosť takmer zostúpila a moje slzy sa zastavili, jednoducho vyschli," povedala Readová pre CNSNews.com. "Cítila som sa takmer akoby fyzicky nadnášaná. Bolo to akoby niekto vstúpil do miestnosti. Poznala som túto osobu. Vedela som, že som sa stala Kresťankou."

Až do tejto udalosti bola Readová, teraz už vo veku 46 rokov, ateistkou. "Bola som vychovaná ako ateista," poznamenáva Readová vo svojej nedávno publikovanej monografii “Night’s Bright Darkness: A Modern Conversion Story". "Vo svojich desiatich rokoch by som vám vedela povedať, že náboženstvo je ópium más; bolo do mňa vštiepované nikdy sa pred nikým a ničím nepokloniť...Ako mladé dievča som vedela citovať Christophera Hitchensa a dostatok textov z Biblie za účelom posmeškov."

Readová sa narodila v roku 1971 a vyrastala v meste Suffolk v Anglicku. V mladosti pracovala ako zdravotná sestra v psychiatrickej liečebni a stala sa váženou a uznávanou poetkou, ktorá vyhrala cenu Eric Gregory Award v roku 2001. O niekoľko rokov neskôr si vzala Taliana Fabia a párik sa spoločne s dcérkou Florenziou presťahoval do Santa Marinelly, mestečka, ktoré je od Ríma vzdialené 30 míľ.

Vo svojich tridsiatych rokoch a počas vychovávania svojej dcérky začala Readová pracovať na knihe o ženskom zdraví a sexualite. Keďže chcela kvôli svojej knihe vykonať interview so širokou škálou žien, kontaktovala ortodoxné katolícke ženy. Keď tieto ženy odmietli byť súčasťou interview, predovšetkým kvôli hlavnej myšlienke Readovej knihy, Readová požiadala byzantsko-katolíckeho kňaza, otca Gregoryho Hrynkiwa, o radu. Otec Gregory a Readová sa stali priateľmi a kňaz tejto autorke zodpovedal všetky jej otázky ohľadom viery.

Práve v tomto čase Readová našla niečo nové v jednej zo svojich obľúbených kníh - “I Capture the Castle". "Táto kniha bola napísaná pre deti a čítavam ju takmer každý rok," hovorí Readová. "Čítam ju pre pohodlie. Je v nej jedna scéna, kde protagonistka Cassandra, s ktorou som sa vždy stotožňovala, vedie konverzáciu s farárom. Nikdy som si nevšimla čo jej povedal - bolo to o umení ako sa pokúsiť získať konečné spojenie s Bohom. Naozaj ma to zasiahlo. Jednoducho to mnou prešlo."

Readová dodáva: "Pri spätnom pohľade si myslím, že Boh pracuje skrze rôzne veci a veľmi špecificky. Nie je to náhoda, že táto kniha vyrastala spolu so mnou."

Neskôr, v roku 2010, Readová zažila situáciu, kedy v kostole cítila prítomnosť Krista. Začala sa viac zaujímať o katolícku cirkev. "Bola som vášnivo zamilovaná do Krista a vedela som, že som kresťan. Otázkou bolo 'Čo chce Boh, aby som s tým urobila?' Prečítala som si evanjeliá a aj diela Jána z Kríža." Čítajúc Tomáša Akvinského Readová hovorí, že spoznala "logiku stojacu za láskou".

Readová dodáva: "Čítajúc tento text som jednoducho cítila jeho prítomnosť v katolíckych kostoloch. Proste som vedela, že najlepšou cestou ako sa zblížiť s Kristom je jednota."

V decembri 2012 bola Readová vo Vatikáne prijatá do katolíckej cirkvi.

Poetka v súčasnosti pracuje na románe. Hovorí, že jej nový život ju urobil lepšou umelkyňou. "Ako poetka z prevažne sekulárnej kultúry som spoznala cirkev ako najvyššiu báseň," hovorí. "Zložitá kompozícia alegórie a reality, ktorá sa snaží dať obraz Božej prítomnosť na tomto svete."