Dr. H. R. Storer: Pro-life hrdina z 19. storočia zachránil milióny životov

1,025
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Keď v Spojených štátoch príde reč na potraty, všetci si spomenú na prípad Najvyššieho súdu z roku 1973 Roe versus Wade. Potrat bol však problémom už dávno predtým.

Zákony, ktoré tento prípad odrovnal, vošli do platnosti v 19. storočí po objavení priebehu počatia. Tieto zákony zachránili milióny životov a istý učenec vyrátal, že dnes má v USA už väčšina ľudí najmenej jedného priameho predka, ktorý sa narodil vďaka uplatneniu týchto zákonov. Je prekvapujúce, že tieto zákony sa prijali najmä vďaka úsiliu jedného muža.

A kto je týmto skvelým hrdinom? Málo známy doktor Horatio Robinson Storer.

Desivý objav

Doktor Storer sa narodil v roku 1830 v protestantskej rodine a titul doktora medicíny získal na Harvarde. Potom asi rok pracoval v Škótsku pod vedením Dr. James Young Simpsona , ktorý ako prvý použil pri rýchlej anestézii chloroform.

Čoskoro po otvorení praxe v USA zistil doktor Storer niečo zvláštne: množstvo problémov jeho pacientiek vzniklo následkom potratov, ktoré tieto ženy podstúpili.

Aký rozsiahly bol tento problém? To vtedy nevedel nikto reálne zhodnotiť. V 19. storočí bol totiž v Amerike potrat tabu a takmer vôbec sa o ňom nedalo diskutovať. Dr. Storer sa teda najprv so svojím zistením zveril aj iným lekárom, a oni mu potvrdili to isté.

Dr. Storer už vtedy poznal najnovší vedecký objav, z ktorého vyplývalo, že život človeka začína počatím a nie až “prvým pohybom plodu v matkinom lone“, podľa stredovekej predstavy, ktorou sa dovtedy riadili. To znamenalo, že potrat bol vlastne odňatím nevinného ľudského života. Zdesený predstavou nespočetného množstva detí, ktoré ich vlastní rodičia každý rok potichu zabili, sa Dr. Storer ďalšie roky oddane venoval zisťovaniu plného rozsahu tohto problému.

Feministická revolúcia

V roku 1859, v predvečer vypuknutia Americkej občianskej vojny, ktorá mala odstrániť zlo otrokárstva, napísal Dr. Storer správu Americkej asociácii lekárov (AMA) o svojom výskume a zistení, z ktorej vyplývalo, že národ sužuje aj iné zlo, o ktorom však málokto vie, že vôbec existuje: „tisíce, ba stovky tisícov životov sú ... priamo v stávke, a každoročne obetované“ následkom potratov.

V tom istom roku uverejnil aj novinový článok, v ktorom vysvetľuje svoje zdesenie nad tým, čo objavil:

„Ak sme dokázali existenciu života plodu aj pred jeho prvým pohybom v matkinom lone a analogicky aj fungovanie všetkých rozhodujúcich životných procesov už od samotného počatia, musíme neospravedlniteľný potrat pokladať vždy za zločin.“

A teraz neviem, ako nazvať matky, ktoré sa vo svedomí alebo aj vlastnými rukami poškvrnili krvou svojich detí; ako nazvať rovnako vinných otcov, ktorí navádzali k tomuto zločinu alebo ho dovolili; masových vrahov, podliakov, ktorí ďaleko prevyšujú prípad škótskych masových vrahov Heroda Burkeho a Harea; ako pomenovať súcit verejnosti, ktorá zľahčuje a ospravedlňuje, ba dokonca chváli toto, dnes už tak bežné, násilné porušenie a zneužitie každého zákona, ľudského i Božieho, všetkých inštinktov, rozumu, citu, milosrdenstva, lásky. Nechajme teda hovoriť tých, ktorí môžu hovoriť.

V tej dobe ešte AMA nemala vytvorený formálny dozor nad potratmi a preto prvý výbor tejto asociácie, zaoberajúci sa problematikou potratov, uviedol do praxe Dr. Storer. V roku 1860 napísal Kongresu a štátnej legislatíve vysvetľujúci list o vedeckom objave, na základe ktorého sa zistilo, že život človeka začína už od okamihu počatia a požiadal o vydanie nových zákonov na ochranu nenarodených.

pomocou prvých feministiek uspeli: nové zákony v celej krajine obmedzili potraty a následne zachránili milióny životov. Vedec, Dr. Frederick N. Dyer, vyrátal, že väčšina ľudí, žijúcich dnes v USA, má aspoň jedného predka, zachráneného vďaka týmto zákonom. To znamená, že ak ste Američan, s najväčšou pravdepodobnosťou by ste neexistovali bez úsilia a práce Dr. Storera.

Návrat domov

Príbeh sa však ešte nekončí.

Dr. Storer si počas vydávania týchto zákonov uvedomil jedno: zatiaľ čo Katolícka cirkev ich s veľkou vďačnosťou prijala, protestantské duchovenstvo ich ignorovalo. Následkom toho väčšinu potratov potom podstupovali vydaté protestantky. Časom to na doktorovi, tiež protestantovi, zanechalo následky.

V roku 1872 ho postihla ťažká infekcia. Liečil sa v nemocnici, kde sa oňho starala láskavá sestrička, ktorá bola katolíčka. O štyri roky neskôr sa vzali a o dva roky na to doktor prestúpil na katolícku vieru.

Chváľme Boha za život a dielo Dr. Horatia Storera!