Dospelý mladý človek a bolesť zo samoty: 6 tipov ako im pomôcť

1,072
Kultúra života

V najbližších mesiacoch budem svedkom zloženia manželských sľubov niekoľkých mladých párov: väčšina z nich sú priatelia mojich detí. Sú to úžasní mladí ľudia, ktorí sa rozhodli povedať áno Bohu, ktorý ich povoláva do manželstva, práve v spoločnosti, ktorá nekladie doživotný zväzok na prvé miesto.

Jedna z týchto „budúcich neviestmedzičasom zverejnila na Facebooku veľmi smutný príbeh. Jej družička prežívala depresívne obdobie krátko po jej rozlúčke so slobodou. Bola zdrvená z toho, že ešte stále nie je zasnúbená a dokonca nemá ani vážny vzťah.

Napísala som teda budúcej neveste, či pre ňu alebo jej kamarátku môžem niečo urobiť. Ozvala sa mi naspäť s prosbou, či by som mohla jej drahej priateľke zatelefonovať. Ja som s tým samozrejme súhlasila. Jej priateľka bola naozaj na pokraji zúfalstva. „Čo raz viac pochybujem o tom, že sa niekedy vydám," vzlykla si potichu. „Existuje ešte niekto taký, kto by ma vôbec chcel?

Bolesť zo samoty

Niektoré udalosti zasiahnu dušu tak hlboko ako samota naše zmysly. V knihe Genezis 2,18 sa píše: „Nie je dobre byť človeku samému.A preto, keď to niekto zažije na vlastnej koži, veľmi ho to zabolí. Nič nezasiahne srdce tak silno ako pocit samoty, ktorý táto žená pozná.

Nepoznám všetky detaily tohto príbehu, no je zrejmé, že táto žena nie je jediná, ktorú trápi samota. Čoraz viac mladých si kladie tú istú otázku. Veriaci ľudia považujú manželstvo za neskutočne krásny a dôstojný zväzok. Zároveň dúfajú, že aj oni si raz budú môcť vyslúžiť sviatosť manželstva pred Bohom.

Problém u nich netkvie ani tak v tom, že by pochybovali o sviatosti manželstva, ale v tom, že nie sú trpezliví v období čakania a hľadania. Kultúra v súčasných Spojených Štátoch má tendenciu odsudzovať tých, ktorí túžia vstúpiť do manželstva na celý život a založiť si rodinu. Mladí ľudia si uvedomujú, že je čoraz ťažšie odolávať posolstvu, ktoré hlása spoločnosť – žiť v prítomnosti a užívať si. Médiá im rozhodne nejdú príkladom v tom ako ovládať svoje emócie, pestovať si priateľstvá a žiť svätosť.

A keď vidia okolo seba príklady šťastných katolíckych manželstiev, často sa cítia ešte viac osamelí. Niet divu, že táto mladá žena už takmer neverí, že by mal pre ňu Boh v živote a v láske nejaký plán.

Ako by sme im mohli pomôcť?

Úlohou kňaza je prostredníctvom praktických a účinných prístupov pomáhať zvládnuť výzvy, ktorým čelí táto žena a mnoho iných. Znamená to, že potrebujeme objaviť také stratégie, vďaka ktorým lepšie pochopíme mladých ľudí a problémy s ktorým sa trápia, či taktiky, ktoré v nich živia nádej.

V po-synodálnej apoštolskej exhortácii Amoris Laetitia, o tom hovorí aj pápež František, ktorý pripomína, že úlohou každého kresťana je slúžiť druhým a že bez nášho spolucítenia voči ľudským problémom sú všetky teologické odkazy len márnosťou. (AL 201) Je to návod ako by sme k týmto záležitostiam mali postaviť.

Na základe posolstva, ktoré v sebe nesie Synoda 2014, viem, že pápež František od nás chce, aby sme pri vykonávaní našich povolaní kládli do popredia vzťahy. Namiesto snahy zvládnúť každú výzvu na programe, Svätý Otec chce, aby sme uprednostnili ľudí, vypočuli si ich príbehy a snažili sa im pomôcť ako len najlepšie vieme.

Svätý Otec nás vyzýva, aby sme ľuďom slúžili a neočakávali od nich, aby slúžil nám. Inými slovami, chce, aby sme boli s nimi a nie, aby sme pre nich niečo robili.

Niekoľko rád, ktoré môžeme vyskúšať.

1. Zameraj sa na mladých ľudí v svojej farnosti. Kto sú títo mladí? Aké sú ich potreby? Prečo prichádzajú do vašej farnosti?

2. Nahliadni do ich online sveta prostredníctvom vlastného účtu (na sociálnej sieti - pozn. editora).

3. Nasleduj ich na sociálnych sieťach, pretože len tak zistíš, čím momentálne žijú.

4. Komentuj, aby mali pocit, že ti na veciach záleží a že si aktívny.

5. Ak ti situácia umožní, aby si s niekým osobne spoznal, urob tak.

6. Nájdi si na to čas.

Myšlienka o tom, že je lepšie byť  prítomný ako niečo robiť, bola odvždy súčasťou náboženského učenia. V roku 1980, svätý Ján Pavol II. povedal, „Človek lepšie pochopí svoju prirodzenosť a povolanie len, ak bude žiť ,v prítomnosti druhého človeka‘a dokonca ešte hlbšie a dokonalejšie, ak bude existovať ,pre niekoho.“‘

Pridaj svoju radu nezadaným aj TY vo FB komentoch!