Doba, keď kresťania zakázali Vianoce? Áno bola!

888
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Možno sa zdá, že Vianoce sa stále oslavovali v Spojených štátoch, ale nie je to pravda. V skutočnosti, radostné náboženské sviatky zakázali v Amerike samotní kresťania na niekoľko desaťročí.

Pôvodnú vojnu proti Vianoce viedli Puritáni alebo protestantskí kresťania v šestnástom a sedemnástom storočí, ktorí verili, že ľudia potrebujú prísne pravidlá aby boli pobožní a že akékoľvek zabávanie sa je hriechom.

„Znie to šokujúco, ale nasledovatelia Ježiša Krista v Amerike a v Anglicku pomohli schvaľovať zákony tak, že uzákonili za protiprávne sláviť sviatok Vianoc, pretože verili, že je to urážka Boha ctiť deň spojený s antickým pohanstvom,“ podľa knihy „Shockej by the Bible“ (Zhomas Nelson Inc, 2008). „Väčšina Američanov si neuvedomuje, že Vianoce boli v Bostone zakázané od roku 1659 do 1681.“

Všetky vianočné aktivity, ako napríklad tanec, sezónne divadelné predstavenia, spievanie kolied, veselé slávnosti a hlavne pitie, boli zakázané zväčša puritánskym parlamentom v Anglicku v roku 1644, vedúci spor s Puritánmi v Novom Anglicku. Vianoce boli v Bostone vyhlásené za nezákonné a kolónia Plymouth brala slávenie Vianoc ako trestný čin, podľa knihy „Once Upon a Gospel“ (Dvadsiatatretia publikácia, 2008). 

Vianočný stromček a ozdoby boli považované za bezbožné pohanské rituály a Puritáni takisto zakázali tradičné vianočné jedlá ako napríklad koláč plnený mletou zmesou a puding. Puritánske zákony požadovali, aby obchody a spoločnosti zostali otvorené po celý deň cez Vianoce a mestskí vyvolávači počas Štedrého dňa prechádzali cez ulice a kričali: „Žiadne Vianoce, žiadne Vianoce!“

V Anglicku bol zákon zrušený v roku 1660, keď Karol II. nastúpil na trón. Avšak, puritánska prítomnosť zostala v Novom Anglicku a Vianoce sa do roka 1856 nestali legálnym sviatkom . Dokonca potom, určité školy pokračovali vo vyučovaní až do 25. decembra 1870.

Aj keď táto zmena bola postupná, ľudia začali znovu sláviť sviatok Vianoc, tak ako ho poznáme dnes - s bielym imelom, vaječným likérom a so sladkosťami sa slávili vo  všetkých amerických kolóniach.