Diskutovaná kniha o odvolanom arcibiskupovi Bezákovi: Jezuiti sa od nej dištancujú!

5,743
Neutral

Ešte neuzrela svetlo sveta a už sa o nej polemizuje. Kniha o odvolanom arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi.

Jezuita Šebastián Labo sa s Bezákom spoznal ešte predtým, ako sa stal arcibiskupom. „Odvtedy sa veľmi zmenil. Viacerí hovoria, že pýcha ho zrazila,“ ozrejmil Labo Novému Času pohnútky, prečo začal knihu písať. Najviac ho však nahneval postoj a správanie Bezáka voči pápežovi. Hlavne to, že neodstúpil sám, keď ho k tomu Svätý Otec písomne vyzval.

„Mal na to vážne dôvody, Bezák urobil veľa náboženských chýb, ale pápež ich nebude púšťať do sveta,“ poznamenal. Hoci kniha je už takmer hotová, jej vydanie je zatiaľ zakázané.

„Verím však, že to chce len čas,“ dodal Šebastián Labo. Dôvod zákazu však nekonkretizoval, dá sa však predpokladať, že súvisí s negatívnym stanoviskom Provincialátu Spoločnosti Ježišovej na Slovensku.

Viceprovinciál Jozef Šuppa povedal: „Kniha pátra Šebastiána Labu pod názvom Róbert Bezák, Pravda o odvolanom arcibiskupovi, ktorá sa šíri v elektronickej podobe, vyjadruje osobný názor a pohľad autora, a nie Slovenskej provincie Spoločnosti Ježišovej"

,,Jedným z hlavných poslaní Spoločnosti Ježišovej od jej počiatku je služba zmierenia. To si vyžaduje ducha vzájomnej lásky, úcty, pokoja a pravdy. Keďže táto kniha nespĺňa uvedené požiadavky, ani neprispieva ku skutočnému zmiereniu, nemá rehoľné schválenie,“ uviedol.