Desivé svedectvo o hroznej praxi čínskej politiky jedného dieťaťa

1,774
Kultúra smrti

ČÍNA, Peking, október, 2010 (LifeSiteNews.com)- Obeť čínskej donucovacej politiky presadzujúcej jedno dieťa ponúka svetu horkú osobnú skúsenosť  s despotickou štátnou kontrolou pôrodnosti.

 Štátne násilie je bežne skrývané za plášť tajomstva, a to aj napriek tomu, vyšetrovanie preukázalo nespočetné množstvo podobných prípadov každý deň. Len vďaka výpovedi Luo Yanqua  existuje jedinečný pohľad do sveta taktiky čínskej kontroly pôrodnosti.

 Svetová tlačová agentúra AP upozornila na príbeh po tom, ako ho odvysielala arabská spravodajská služba  Al Jazeera. Objavil sa v nej videozáznam rozhovoru s Luom, ktorý opísal svoje zbytočné pokusy zachrániť vlastné dieťa pred smrťou a svoju manželku pred neopísateľným týraním v rukách čínskej vlády.

 „ Od chvíle, keď ju odviedli, som sa opätovne pokúšal zachrániť ju. Tých 48 hodín... nespal som viac než 3 hodiny. Nemohol som jesť. Celá moja osobnosť, celé moje bytie – neviem, čo povedať. Tak veľmi som sa snažil,“ hovorí Luo.

 Otec sa ponáhľal domov hneď ako ako sa dopočul, že jeho manželku Xiao Aiying odviedol „Úradom  plánovaného rodičovstva“. Na miesto ale dorazil neskoro.

 „Nevedel som, kde ju odviedli. Keď som tam konečne prišiel, zamkli ju do inej miestnosti.“

 Pár si nebol istý, či má povolené viac ako jedno dieťa. Luo bol totiž z mesta, kým Xiao pochádzala z vidieka. Preto sa pokúšal odradiť štátne orgány od potratu ich dieťa.

 „Povedali mi, že polícia zastupujúca politiku jedného dieťaťa rozhodla, že tehotenstvo musí byť prerušené. Protestoval som. Dieťa malo osem mesiacov. Je to živá bytosť. Nemôžete ho zabiť!“ hovorí Luo.

 Štátne orgány dali Luovi jeden deň na to, aby prišiel s náhradným riešením, ale bezvýsledne. Na druhý deň sa mu nepodarilo dovolať svojej manželke. „Vedel som, že sa stalo niečo  zlé a ponáhľal som sa za ňou.“

 „Okolo manželky bolo veľa ľudí. Držali jej ruky za chrbtom, držali jej hlavu pri stene a kopali ju do brucha. Neviem, či jej skúšali urobiť potrat priamo na mieste. Jej ramená, nohy, krk, celá bola doráňaná. Bol som strašne nahnevaný."

 Povedal som im: „Nemali sme ani len šancu hovoriť o riešení. Ako ju môžete biť?“ Až do konca dňa Luo nemal o manželke žiadne informácie.

 Luo sa neskôr dozvedel, že jeho dieťa zabili už v maternici smrtiacou injekciu. Ostala im len ich deväťročná dcéra.

 „Až po smrtiacej injekcii dovolili žene zavolať mi.“  Bolo to na štvrtý deň a ich dcéra sa Lua stále pýtala: „Kde je mama a prečo šla preč?“

 „Moja dcérka cítila, ako je mamino bruško mesiac čo mesiac väčšie. Hovorila: Čoskoro budem mať bračeka! Neviem, ako je mám vysvetliť, čo sa stalo.“

 Čínsky úradník agentúre AP tvrdil, že manžel s potratom súhlasil,  Luo to však popiera. „Volal som políciu, ale tí mi povedali, že otázky plánovaného rodičovstva nie sú v ich kompetencii. Chcem ich žalovať, ale právnici, ktorých som oslovil, mi odmietajú pomôcť. A médiá nechcú informovať o našom prípade.“

 Na videu si Luo zúfa nad zákrokom súdnictva v totalitnej krajine. „Boli to vládni úradníci, ktorí to spravili. Som len obyčajný človek. Nemôžem sa brániť.“

 „Keby niečo, nájdu spôsob ako ma dostať. Viete, ako to chodí.“

 Leo sa bojí o svoju manželku, ktorú stále neprepustili z nemocnice, kde zavražili ich dieťa.

 Podľa čínskych oficiálnych štatistík sa denne vykoná najmenej 35 tisíc potratov, čo je 2,5 potratu za sekundu. Tvrdí to organizácia All Girls Allowed (AGA), ktorú založil líder demokratického hnutia na Námestí nebeského pokoja v roku 1989.

 „Snažíme sa ukázať toto video všetkým občanom a lídrom slobodných krajín, aby počuli krik rodičov a nenarodených detí, ktoré boli jednoducho zabité. Ako dlho bude svet zatvárať oči nad touto nehumánnou politikou?" hovorí líder AGA Chai Ling.

 Kathleen Gilbert