Denník Sme začal hon na učiteľku, dôvod: Časopis Zem a vek použila ako pomôcku

2,400
Kultúra života

Akékoľvek čítanie časopisov ovplyvňuje nazerania čitateľov na svet, navyše obdobie puberty je pre formovanie názorov na svet veľmi významné

Podľa zistení denníka SME, učiteľka dejepisu a slovenčiny na Gymnáziu Park mládeže v Košiciach použila časopis Zem a vek ako učebnú pomôcku. Podľa analytičky Miroslavy Kernovej je časopis nekritický k Rusku a za všetkým zlým vidí západ, židov, zástupcov tretieho sektora a novinárov. Vytvára menné zoznamy nepriateľov, ktorí škodia záujmom Slovenska, čo robili a robia nedemokratické režimy.

Ďalej dal denník priestor detskému psychológovi Štefanovi Matulovi, podľa ktorého je používanie akýchkoľvek "konšpiračných" učebných pomôcok nevhodné, pretože môže neželaným smerom ovplyvňovať harmonický vývin osobnosti mladej generácie. Akékoľvek čítanie časopisov ovplyvňuje nazerania čitateľov na svet, navyše obdobie puberty je pre formovanie názorov na svet veľmi významné. Názory, ktoré si deti vytvoria v tomto období sú zvyčajne stabilné a pretrvávajú až do neskorej dospelosti.

Práve preto by mali k tomu rodičia a pedagógovia v školách pristupovať zodpovedne, povedal Matula.

Denník oslovil aj ministerstvo školstva, ktoré odpovedalo, že školy môžu používať aj iné učebne pomôcky ako tie, ktoré dostali schvaľovaciu doložku, musia však byť v súlade so štátnym vzdelávacím programom. Ak má niekto podozrenie, že to tak nie je, môže podať sťažnosť na školskú inšpekciu, povedala hovorkyňa ministerstva pre denník SME.

Svoje stanovisko k publikovanému článku denníka SME dnes zverejnil aj časopis Zem a Vek. Na svojom profile sociálnej siete Facebook uverejnil nasledovné: „Včera ste nám mnohí z vás posielali rozhorčene maily o tom, ako SME opäť prenasleduje ďalšiu učiteľku, tentokrát na gymnáziu v Košiciach. Ak útočia na nás, tešíme sa, pretože je to mimoriadne osožné: povahou svojich útokov odhaľujú svoju pravú tvár a stále viac ľudí sa o nás dozvedá. Ak však útočia na ľudí, ktorí nám prejavujú sympatie, situácia sa mení. Budeme za každého z nich bojovať do posledného dychu. Včera sme oslovili riaditeľku spomínaného gymnázia ako aj nášho právnika, ktorý začal podnikať relevantné kroky k zastaveniu obsedantnych chúťok vytvárať tlak na ľudí s vlastným názorom ako v totalitných monsterprocesoch z päťdesiatych rokov.“

„Pani učiteľka, pani riaditeľka, všetci tí, ktorí sa nebojíte hovoriť aj iné, ako musíte: ďakujeme, stojíme pri vás a nesmierne si vás vážime. Pretože vravieť pravdu v dnešných časoch pokrytectva a lží je skutočne revolučný čin!“ zverejnil Zem a Vek.