Dánsko si konečne uvedomilo svoju demografickú krízu

1,458
Kultúra smrti

Európanmi, ktorí najnovšie zistili, že pokles pôrodnosti na našom kontinente je vážnym problémom, sú Dáni. Pôrodnosť v súčasnosti nedosahovala ani takú reprodukčnú úroveň, ako mala v sedemdesiatych rokoch. Prebudila ich správa z roku 2013, ktorá nazýva pokles „blížiacou sa epidémiou“. Dáni teda dokázali, že sa ich to dotklo; aj keď stratili dôveru v technokratické riešenie, pri zvrate demografického prepadu krajiny sa spoliehajú - ak tomu dokážete uveriť - na zlepšenie sexuálnej výchovy.

Je to úplné obrátenie role organizácie Sex and Society (Sex a spoločnosť), ktorá je známa aj ako Dánska asociácia plánovania rodiny“. Tá je popredným poskytovateľom materiálov na sexuálnu výchovu pre štátne školy. V roku 1956 sa napojila na organizáciu Plánované rodičovstvo, aby odvážne bojovala za to, aby bolo každé dieťa chcené – tak, že sa potratia v lone matky tie, ktoré takými nie sú. V roku 1990 preformulovala svoj cieľ na „sexuálne a reprodukčné práva - tým, že posilnia šance každého človeka na to, aby sa vo veciach sexuality, sexuálneho zdrava, antikoncepcie a potratu mohol bezplatne a informovane rozhodnúť“. V medzinárodnej oblasti sa výrazne zameriava na export rovnakých hodnôt do východnej Afriky a juhovýchodnej Ázie.

Sex and Society nedávno predstavila svoje plány, ktoré zahŕňaju tzv. „Týždeň sexu“. Počas neho zamýšľajú vzdelávať žiakov o tom, ako a prečo by malo vzniknúť viac ich vlastných dobrých dánskych detí. Až po škole, samozjreme, no nie príliš dlho po nej.

Podľa príbehu nachádzajúcom sa na Bloomberg.com budú učebné materiály Sex a Society predovšetkým riešiť demografický problém, ktorým je to, že rastúcu populáciu starých dochôdcov podporujú čoraz menšie skupiny tých, ktorí opúšťajú školu a stávajú sa z nich pracovné sily. Ďalej sa budúci dánski rodičia naučia, aký je najlepší čas na oplodnenie, čiže keď budú staršími tínedžermi alebo krátko po 20-tke, aby 20 rokov práce nespôsobilo, že ich spermie budú slabé a ich vajíčka pokazené.

Bjarne Christensen, výkonný riaditeľ Sex and Society, viní z celého problému spermie. Všímol si, že analýzy mužského ejakulátu ukázali, že jeho kvalita klesá – a to dosť dramaticky“. Ženy zas odkladajú pôrod. V Dánsku panuje kultúra, ktorej tendenciou je odkladať dobu narodenia prvého dieťaťa. V súčasnosti míňame hranicu 29 rokov, čo znamená, že mnoho ľudí má deti oveľa neskôr,“ povedal Christensen. Pre plodné páry znamenajú neskoršie rodiny aj menšie rodiny, zatiaľ čo pre mnoho ďalších párov znamená odďaľovanie prvého tehotenstva zvýšenú pravdepodobnosť neplodnosti.

Výsledok je depresívny: hoci väčšina párov chce dve až tri deti, pôrodnosť je v skutočnosti 1,7 dieťaťa na jednu ženu. V minulom roku sa  Dánom narodilo iba 55 873 detí oproti 65 000 z roku 2008.

No nie je to len lokálny problém. Podľa Európskej komisie v Európskej únii stagnuje počet živo narodených detí už od polovice 90-tych rokov na úrovni okolo 5 miliónov ročne. V 60-tych rokoch sa každoročne narodilo viac ako 7 miliónov detí.

Ešte rozmarnejší rámec patriotistickej výzvy podobnej tej od spoločnosti Sex and Society, vytvorila minulý rok dánska cestovná kancelária Spies. Vytvorila brilantnú položartovnú televíznu reklamu, ktorá ako riešenie odporúčala cestovanie. Vyhlasujú, že „10% Dánov sa počne na dovolenke“ a túto ideu zdôrazňujú ukážkou s pekne tvarovanou dánskou blondínkou idúcou do parížskej hotelovej izby, v ktorej ju na dovolenke počali jej rodičia. Tam ona sama na svojej dovolenke zažíva beaucoup d'amour [fr. symb. pomenovanie lásky, pozn. prekladateľa] a beaucoup de symbolisti phallique [fr. symb. označenie mužskej plodnosti, pozn. prekladateľa]. Konštantným refrénom reklamy je: „Urob to pre Dánsko.“

Skupina lekárov z Kodanskej nemocnice, ktorá v minuloročnej správe vyjadrila obavy nad aktuálnou pôrodnosťou, ponúkla aj technickú nápravu. Keďže sa priveľa míňa na vykonávanie umelého oplodnenia u 40-ročných žien, ktoré si zakladanie rodiny nechali až na veľmi neskorý čas, vyzývajú vládu, aby povolila ženám, aby mohli zmraziť svoje vajíčka na čas dlhší ako je v súčasnosti schválených 5 rokov - až do času, keď z nich budú štyridsiatničky. Tak či tak, jeden z desiatich párov si žiada umelé oplodnenie. Lekári vyzývajú, aby vláda, odborníci a vedúci komunít riešili problém pôrodnosti spoločne a koordinovane.

Nikto však nepozerá na prvotné príčiny, uvádza Brian Clowes z globálnej pro-life organizácie Human Life International: tou sú desaťročia propagácie sexu ako činnosti zameranej na zábavu bez následkov; svoje robia aj neobmedzené potraty. „Jedným z charakteristických znakov feministického hnutia zasadzujúceho sa za interrupcie je jeho celková krátkozrakosť,“ povedal Clowes pre LifeSiteNews. „Neobmedzený potrat nás spravil obeťou neželaných dôsledkov - zníženia počtu obyvateľov.“

Keby dánska miera potratovosti (ktorá je asi na úrovni 21% zo všetkých počatí okrem spontánnych potratov) klesla na nulu, pôrodnosť by sa zdvihla až na 2,1.

O tom, či vládne postupy dokážu vyriešiť tento problém, sa Clowes vyjadruje pesimisticky. Približne 30 rôznych krajín,“ povedal pre LifeSiteNews, „sa snažilo zdvihnúť svoju pôrodnosť, no celkom márne“. Správa Human Life International opisuje ako Francúzska pôrodnosť klesla z 2,5 z roku 1965 na 1,7 v roku 2010. To isté sa dialo v Singapure a v Nemecku aj napriek agresívnym programom.

O tomto názore diskutujú výskumníci v Rand Corporation. Vo svojej štúdii z roku 2005 Populačná implózia? Nízka pôrodnosť a politické reakcie v Európskej únii uvádzajú, že niektoré programy fungovali, zatiaľ čo iné zlyhali; a aj keď podobné programy v istých krajinách fungovali, v iných podobné programy zlyhávali. V 90-tych rokoch sa francúzskej i švédskej vláde podarilo spomaliť alebo zvrátiť pokles, ktorý sa začal v 70-tych rokoch. Stalo sa tak vďaka „pronatálnym“ politickým opatreniam korporácie Rand, akými boli prídavky na deti a v prípade Francúzska aj priame peňažné bonusy. Švédsko neposkytlo žiadne bonusy, ale právny predpis o „flexibilnej pracovnej dobe, kvalitnej starostlivosti o deti a rozsiahlej rodičovskej dovolenke za rozumných ekonomických podmienok“, ktoré znížili finančnú záťaž rodičov.

Rand Corporation spája tento pokles s ekonomickými obavami. Všimla si totiž, že v Poľsku a vo východnom Nemecku pôrodnosť prudko klesla potom, čo tieto krajiny presedlali z riadenej ekonomiky na ekonomiku voľného trhu. Napriek tomu celkovo údaje Rand Corporation ukazujú celkový pokles s občasnými výkyvmi smerom nahor. Podľa nich v celej Európskej únii pôrodnosť klesla z 2,4 v roku 1970 na 1,5 v roku 2002. Keďže niektoré ženy si vybrali, že nebudú mať deti a iné ich mať nemôžu, je podľa HLI na zachovanie populácie nevyhnutá miera pôrodnosti aspoň na úrovni 2,36.