Chen Guangchen, aktivista proti potratom prednášal na Princetone

1,296
Kultúra života

Chen Guangchen, slepý čínsky právnik venujúci sa ľudským právam a obhajca žien donútených k potratu pri uplatňovaní čínskej politiky jedného dieťaťa, prednášal včera na Princetonskej univerzite. Pri tejto príležitosti žiadal o pomoc pri ukončení „strašnej čínskej politiky jedného dieťaťa“ a nútených potratov. Počas svojej prezentácie Čína a svet v 21. storočí: Ďalšia ľudskoprávna revolúcia, pán Chen s vášňou vystupoval proti barbarskej praxi týrajúcej ženy nútenými potratmi a odsúdil túto prax, ktorá „šliape po právach žien, práve na slobodnú voľbu a tiež po posvätnom práve na život,“ mysliac na druhú obeť núteného potratu, dieťa.

Závažné dôsledky politiky jedného dieťaťa - „vážny nepomer medzi pohlaviami a prudko starnúca populácia“- boli pánom Chenom spomenuté v rámci jeho pôsobivých vyjadrení proti politike kontroly populácie.

Vzniesol vášnivú prosbu k americkému národu, aby „vykonal kroky vyzývajúce vládnych činiteľov a kongresmenov, ktorých si zvolil do úradov, aby použili všetky zdroje a možnosti v snahe pomôcť ukončiť hroznú čínsku politiku jedného dieťaťa a nútené potraty, lebo nútiť ženy potratiť ich deti je porušením univerzálnych ľudských práv.

Uznávajúc kľúčovú úlohu zákonodarcov na celom svete pri riešení prípadov porušovania ľudských práv žien a detí v Číne, Chen odporučil vytvoriť „medziparlamentnú alianciu slobodných krajín za ľudské práva“, ktorá, ako navrhol, by mohla „zasadať pravidelne a pozývať civilistov, obhajcov ľudských práv, obete a ich rodiny a poverovať agentov, aby sa delili o svoje príbehy.

Tiež navrhol využívanie spoločenských komunikačných prostriedkov na kontaktovanie zvolených predstaviteľov vrátane sms správ, twitteru a facebooku a podnecovanie k činom odporujúcim porušovaniam ľudských práv zahrnutým v politike jedného dieťaťa a nútených potratov.

Počas podujatia spolusponzorovaného Witherspoonovým Inštitútom a Programom Jamesa Madisona o amerických ideáloch a inštitúciách, Chen kritizoval čínsky totalitný režim za neschopnosť vykonať reformy, popri využívaní sily na udržanie stability a súčasne za vysmievanie sa z vlády zákonov a spravodlivosti.

Chen nabádal americkú vládu a vlády demokratických krajín na celom svete, aby presunuli svoje zameranie z ekonomických záležitostí a obchodu na ľudské práva, „z ceny na hodnotu“ a prosil, aby „láskaví Američania zo všetkých pochodov za život“ „stáli na strane spravodlivosti“ a rozhodli sa „stáť pri čínskom ľude namiesto čínskych komunistických predstaviteľov a podporovať čínsky ľud pri opätovnom získaní práv, ktoré im pôvodne patrili.

Chen zdôraznil potrebu pripomínať a obhajovať uväznených obhajcov ľudských práv a tiež vzájomnú prepojenosť národov pri riešení porušovania ľudských práv a tiež fakt, že nespravodlivosť kdekoľvek na svete sa dotýka boja za spravodlivosť na všetkých miestach:  

Keď jednáte s vládou praktizujúcou násilie a podvádzanie, tak ak sa nepokúsite ovplyvniť ju svojimi univerzálnymi hodnotami ako sú sloboda, rovnosť, demokracia a ústavnosť, tak veľmi pravdepodobne budete ovplyvnení hanebnosťou tejto vlády a ako dôsledok takejto zákernej erózie, sa vaše srdce zdeformuje a začnete si stanovovať obmedzenia a vzdávať sa svojich princípov. Je zrejmé, že humanitárne a ľudskoprávne záležitosti odohrávajúce sa v ktorejkoľvek časti sveta vtrhnú a stanú sa súčasťou našich životov a môžu priamo ovplyvňovať naše životy.

Chen Guangchen, teraz významný starší člen pre ľudské práva [Distinguished Senior Fellow in Human Rights] na Witherspoonovom Inštitúte, a významný hosťujúci člen [Distinguished Visiting Fellow] na Inštitúte pre výskum politík a katolícke štúdiá [Institute for Policy Research and Catholic Studies] na Americkej katolíckej univerzite a starší významný poradca [Senior Distinguished Advisor] nadácie Lantos pre ľudské práva a spravodlivosť ukončil svoj prejav prepojením súčasnej obrany ľudských práv s budúcimi generáciami: „Starostlivosťou a podporovaním ľudských práv sa staráme a podporujeme samých seba, naše deti a budúce generácie.

PNCI vyjadruje srdečnú vďaku pánovi Chenovi Guangchenovi za jeho vytrvalý odvážny odpor voči čínskej brutálnej politike kontroly populácie, jedno dieťa na rodinu, a za jeho zanietenie pre zastavenie prenasledovania žien a detí nútenými potratmi.