České knieža Schwarzenberg: Východná Európa potrebuje Sorosa

659
Kultúra smrti

Východná Európa ešte potrebuje ľudí, ako je George Soros, aby zabránila návratu k autoritárskej minulosti, povedal Karel Schwarzenberg, ktorý pozná finančníka Sorosa už takmer 30 rokov.

Schwarzenberg tak povedal v rámci kritiky maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho otvorený boj proti Sorosovi. Orbán obviňuje rodeného Maďara a miliardára Sorosa z podkopávania demokraticky zvolených vlád a podporovania moslimskej migrácie do Európy. “Bez Sorosa a jeho vplyvu by bola východná Európa omnoho chudobnejšia a zarytá v komunistickom zmýšľaní”, uviedol v rozhovore Schwarzenberg, o ktorom správu prináša agentúra Bloomberg.

“Režim, aký je ten Orbánov, ktorý sa zmenil z liberála na nacionalistu, potrebuje nepriateľov a nenávidí nezávislé inštitúcie vo svojej krajine”, povedal Schwarzenberg. “Bolo by obrovskou škodou pre Maďarsko a celú strednú Európu ak by takéto intelektuálne centrá zmizli”, čím narážal na postoj Orbána voči kontroverznej Sorosom financovanej Stredoeurópskej Univerzite (CEU), ktorá sídli v Budapešti a prostredníctvom svojich študijných programov šíri rôzne ideológie, medzi inými aj napríklad ideológiu gender.

Orbánova vláda pritom odmieta, že by nový univerzitný zákon ohrozoval CEU. Podpredseda Orbánovej strany Fidesz v marci tohto roku nazval Sorosa “diablom” a Soros sa tiež objavil na viacerých billboardoch v krajine, kde bol zobrazený ako ten, ktorý hýbe osobnosťami v politike ako bábkoherec…

Schwarzenberg, ktorého aristokratická rodina emigrovala z Československa po komunistickom prevrate v roku 1948, sa dostal do povedomia verejnosti hneď po páde Berlínskeho múru v roku 1989. Bol dlhoročným podporovateľom Václava Havla a pôsobil pri ňom začiatkom 90-tych rokov. Neskôr pôsobil ako český minister zahraničných vecí a v roku 2013 prehral boj vo voľbách o prezidentské kreslo. Teraz ako 79-ročný vlastní nehnuteľnosti ako zámok a veľkú oblasť lesov a priatelí sa so Sorosom, ktorý prežil nacistami okupované Maďarsko aj vďaka tomu, že hoci je pôvodom Žid, sám udával iných Židov počas II. svetovej vojny, aby zniesol zo svojej osoby podozrenie o svojom pôvode, ako sám priznal v jednom z videorozhovorov. Po tom, ako moc prevzali komunisti, z krajiny ušiel.

86-ročný Soros do svojich nadácií Otvorenej spoločnosti po celom svete nalial už 13 miliárd dolárov, pričom časť týchto peňazí bola určená na “znovuvybudovanie demokracie”, “slobodných volieb” a na ukončenie “segregácie a diskriminácie Rómov vo východnej Európe”.

Soros však čelí v súčasnej dobe čoraz väčšej kritike, a to aj zo strany USA, Maďarska, Poľska, či Balkánu. Čoraz viac sa proti nemu stavajú hlasy národovcov, predovšetkým nacionalistických politikov, ktorí nesúhlasia s jeho multikultúrnym nátlakom na Európu.

Maďarsko v súčasnosti (spolu s Poľskom) čelí tlaku a vyhrážkam zo strany Európskeho parlamentu, ktorého predstavitelia sa nazdávajú, že bráni demokratickým štandardom, kvôli svojmu postoju voči odmietaniu nanútených migračných kvót a kvôli ohrozeniu existencie CEU v Budapešti.

Schwarzenberg však optimisticky dodáva, že ľudia ako Orbán nezastrašia ani jeho ani Sorosa: “Viete, ľudia, ktorí prežili Hitlera a Stalina, sa predsa nebudú báť nejakého Orbána alebo jemu podobných. Prežili sme omnoho väčšiu záťaž.” A čo sa týka Sorosa, ten podľa neho “dokázal zmeniť nenávisť na otvorenú spoločnosť”.