CBR - Aktuality: koho voliť?

6,954
Kultúra života



 

1. Na Slovensku nie je strana, ktorá by sa otvorene zasadzovala za zastavenie potratovej genocídy, čo je najvážnejší problém v našej spoločnosti, lebo ide o 35 nevinných životov, ktoré sú každodenne zabíjané.  Je to nezvratné zlo, lebo zabitý život sa nedá vrátiť späť. Dá sa, aby skorumpovaný politik vrátil ukradnuté peniaze, aby sa homosexuál, či prostitútka obrátili, aby sa manželia i po rozvode vrátili k sebe, aby sa obnovila dôvera u týraných detí, aby človek skončil s drogou či alkoholom, atď.

2. O vyjadrenie postoja k tak závažným témam, akými sú ochrana života a manželstva, v predvolebnom prieskume stáli len kandidáti z troch strán, ktoré sú preto jediné relevantné pre uvažovanie koho voliť: OĽaNOKDH a SDKÚOstatné strany buď ignorujú tieto témy, alebo sú prevažne proti ochrane týchto hodnôt a preto odmietli odpovedať na tento prieskum. Vylúčme teda jasne pro-potratové strany ako Smer, SaS, Most-Híd, 99%, SNS (len jeden odpovedal v prieskume), či ďalšie malé nevýznamné strany. Tých kandidátov, ktorí neodpovedali, rovnako vylučujeme z posudzovania ako odporúčaných kandidátov. Z niektorými máme aj pozitívnu skúsenosť z minulosti, no máme tiež skúsenosť, že časom sa postoje aj kresťanských politikov liberalizujú. Jednoducho, ak si minister vnútra našiel čas odpovedať na otázky v prieskume, iní kandidáti nemajú výhovorku, prečo tak neurobili. Jediným dôvodom je to, že vedeli, že odpovedať morálne správne by pre nich nebolo úprimné, či politicky výhodné. 

3. V troch zvažovaných stranách žiaden líder neodpovedal na otázku o ochrane života a manželstvaFigeľ (KDH) si vyberal otázky, na ktoré odpovedal, pričom nebol schopný odmietnuť klonovanie, výskum na embryách, či adopciu detí homosexuálom, ktoré na Slovensku nie sú ani dovolené! Lídri týchto troch strán nemajú jasný postoj za zákaz potratov, sú za súčasný potratový zákon. Iba Matovič (OĽaNO) však otvorene v médiach odmieta homosexuálne partnerstvá, čo nie je prípad Figeľa ani Dzurindu (SDKÚ). Figeľ ako komisár EÚ tlačil na Slovensko, aby podpísalo Lisabonskú zmluvu, ktorej súčasťou je Charta základných práv EÚ, záväzná medzinárodná zmluva, ktorá garantuje homosexuálom právo na manželstvo a adopciu!

4. Nie menej dôležitý je postoj týchto strán k Bruselu, odkiaľ sa ideológia rodovej rovnosti (pekný slogan, za ktorým sa skrýva legalizácia aj potratov, homosexuálnych manželstiev, šírenie sexuálnej výchovy, atď.) nanucuje všetkým členským krajinám. Je to hlavný cieľ EÚ a každá legislatíva EÚ tento cieľ musí zohľadňovať (tzv. gender mainstreaming). Dzurinda a Figeľ sú mužmi potľapkávanými v Bruseli, ktorí nie raz sa stali aj prisluhovačmi ideológie EÚ. A tak aj ich strany - KDH a SDKÚ sa nepostavili ani proti Eurovalu ani proti Lisabonskej zmluve, dokonca hlasovali za národnú stratégiu rodovej rovnosti pre Slovensko, na ktorú sa teraz môžu odvolávať ministerstvá pri príprave zákonov. OĽaNO vtedy neexistovalo a zatiaľ sa profiluje ako patriotické a vyhranené voči Bruselu - napr. aj pri hlasovaní o Eurovale. Strany Smer, SaS, Most-Híd i 99% sú s Bruselom ideologicky za jedno v bioetických otázkach.

5. Z tejto analýzy najlepšie vychádza OĽaNO, kde nehrozí ani prepad hlasov. Čo sa týka možného prepadu krúžkov, podobné riziko, že sa do parlamentu dostanú aj kandidáti za potraty, ktorí sú medzi kandidátmi prvej dvadsiatky, je aj v KDH i SDKÚ. Poradie na kandidátke KDH a SDKÚ sa asi veľmi meniť nebude, lebo voliči pravdepodobne budú menej krúžkovať ako v OĽaNO, ktorej filozófia je práve v krúžkovaní osobnosti podľa výberu. Je preto veľmi dobrá šanca krúžkovaním dostať do parlamentu vhodného kandidáta. Potrebných je na to aspoň 3 tisíc preferenčných hlasov (krúžkov), čo nie je tak veľa, ak sa napr. sympatizanti CBR k tomu odhodlajú. Vlastne môžeme tak dostať do parlamentu naraz 4 kandidátov za život!

Najvýraznejšou osobnosťou, kandidujúcou za OĽaNO,  je ANTON  FRIČ, kandidát č. 110, ktorého volebná kampaň je postavená hlavne na témachochrany života, manželstva, rodiny a detí. Na svojich propagačných plochách - bilboardy, inzeráty, letáky a webstránka používa dokonca autentický obrázok počatého dieťaťa! Jeho slogany sú: štátna podpora v tehotenstve, istoty pre rodiny, nižšie dane za každé dieťa, ochrana detí pred homosexuálnou propagandou... Za nimi sú konkrétne navrhované riešenia, resp. politiky. Viac sa o jeho kampani dozviete na jeho osobnej webstránke. Mgr. Anton Frič bol donedávna členom predsedníctva CBR a v 90-tych rokoch ešte ako študent predsedom prolife organizácie Spoločenstvo života. Je povolaním učiteľ, podniká v Poprade, venuje sa tiež profesionálnemu fotografovaniu, je ženatý a má štyri dcéry (jedna je ešte nenarodená).

Zároveň s ním odporúčam krúžkovať týchto kandidátov, ktorí zodpovedali otázky v prieskume v súlade s morálnymi hodnotami. Sú to angažovaní kresťania, ktorí usilovne mobilizujú sieť svojich podporovateľov a teda aj ich šance na úspech sú vysoké.

Richard Vašečka, č. 11
Štefan Kuffa, č. 12
B
ranislav Škripek, č. 64

6. Ak sa predsa rozhodnete voliť KDH, navrhujem Vám kandidátov, ktorých sa oplatí krúžkovať: 

Eva Grey, č. 23
Jana Žitňanská, č. 8
Branislav Rajčáni, č.24
Monika Gibalová, č. 17

KDH sa usilovalo dlhodobo oslovovať odporcov potratov, no po 20 rokoch nič v tejto oblasti nedosiahlo. Niekoľkokrát úspešne blokovalo niektoré zlé legislatívne iniciatívy, tie dlhodobé však nechalo prejsť. Žiaden z proaktívnych pokusov nedotiahlo do úspešného konca - Rakúsov návrh zákazu potratov v 90-tych rokoch skončil fiaskom, Čarnogurského pripomienkovanie Ústavy so zákazom potratov bolo len symbolickým gestom, Lipšicovo podanie na ÚS SR bolo prehrou, podpora kandidatúry Radičovej na prezidentku tragédiou, Uhliarikovo ministrovanie zas strašným sklamaním. Ako minister zdravotníctva nebol schopný zmeniť dve zásadné vyhlášky, ktoré vyžadovali len jeho podpis: o informovaní žien pred potratom (tá dnešná hrozne dezinformuje o potrate) a o umelom prerušení tehotenstva, kde treba okresať zdravotné dôvody pre stovky potratov ročne, za ktoré platíme my všetci zo zdravotného poistenia. O ďalších jeho premeškaných možnostiach je škoda hovoriť. Hrozí, že KDH pôjde do koalície so Smerom za cenu mlčania o etických veciach, v ktorých Smer nebude mať problém poza chrbát podvádzať svojho slabšieho partnera (ako urobil napr. voči biskupom). Brusel sa však bude tešiť "ideálnej" eurovláde Fica a Figeľa, ktorý znova nič nevyjedná (ako aj v prípade minulej pravicovej vlády).

7. Snáď sa nerozhodnete voliť SDKÚ, ak však predsa, navrhujem Vám týchto kandidátov, ktorých sa oplatí krúžkovať: 

Milan Hort, č. 7
Štefan Kužma, č. 24
Ond
rej Matej, č. 15
Ma
rian Torok, č. 47

SDKÚ je strana, ktorá prekazila prijatie Zmluvy o výhrade svedomia a nominovala na prezidenta kandidátku Radičovú, ktorá v médiách dokonca nehorázne tvrdila, že údajne Ján Pavol II. bol za legálne potraty a homosexuálne manželstvá! Navyše je dnes na hranici zvoliteľnosti pre korupčné kauzy.

8. Výsledky týchto volieb sa zdajú byť dosť nepredvídateľné a preto je zbytočné o nich špekulovať. Nemáme ideálnu stranu a teda si treba zvoliť tú najmenej problematickú z morálneho pohľadu (potraty, homosexuálne partnerstvá, prisluhovanie Bruselu, korupcia, zadĺžovanie, atď.)Nevoliť by znamenalo zvýšiť volebný výsledok tej najproblematickejšej strany - SmeruPreto Vás prosím choďte voliť a neváhajte preposlať tento email Vašim príbuzným, priateľom a známym.

Ing. Jana Tutková, M.A.
riaditeľka