Bábätko narodené v 23. týždni prekonalo mizivé šance na prežitie a jeho príbeh sa šíri internetom

3,265
Kultúra života

Francis Azize sa narodil predčasne, o 17 týždňov skôr. Lekári mu dávali len 15-percentnú šancu na prežitie. Vážil iba niečo cez 700 gramov. Infekcie a prederavené črevá len zväčšovali strach rodičov o syna. Keď si však rodičia, Jeffrey a Maureen Azizeovci vypočuli prednášku Andrewa Stantona, režiséra animovaného filmu Hľadá sa Nemo, na konferencii TED, nadobudli to, čo potrebovali. Nádej.

Predtým ako Jeffrey a Maureen čakali Francisa, Maureen prirodzene potratila. Radosť, že znovu čakajú bábätko, sa však zmenila na strach, keď zistili, že Maureen má dvojrohú maternicu. To znamená, že maternica je v tvare srdca, čo môže sťažiť, ba aj znemožniť, aby dieťa donosila. Maureen preto nasadili lieky a kázali odpočívať, aby sa vyhla práci, aspoň kým bude dieťa životaschopné. Robila tak do 23. týždňa. Rodičia to prezradili v rannej televíznej relácii The Today Show.

„Naše dieťa malo najviac zdravotných problémov z celého poschodia i oddelenia, zo všetkých 83 detí,“ povedal Jeffrey vo videu dokumentujúcom ich príbeh. Lekári manželom povedali, že všetky čísla hovoria proti ich synovi.

Francis bol taký maličký, že svadobné obrúčky rodičov by sa dali navliecť na jeho rúčky až k pleciam. Keď mal päť dní, dozvedeli sa, že má navyše prederavené črevá a bude potrebovať operáciu alebo zavedenie menej narúšajúceho stentu. Rozhodli sa pre druhú možnosť a modlili sa, aby mu to pomohlo. A pomohlo.

„Mohli sme si vybrať, že buď urobíme všetko alebo nič,“ povedala mama Maureen. „Chceli sme mu dať šancu.“

Zdravotná sestra rodine navrhla, aby pomaľovali Francisovu bielu tabuľu a rozveselili tak priestor okolo neho. Francisova teta nakreslila scénu z Hľadá sa Nemo. Každému sa to páčilo. Bolo veľa nocí, kedy si mysleli, že to chlapček nezvládne, no nakoniec sa z toho vždy dostal.

Pár dní potom poslal Chuck Kinnane, Maureenin brat, manželom jednu prednášku z konferencie TED, aby si ju vypočuli. Nevedeli prísť na to, prečo sa Kinnane chcel s týmto videom s nimi podeliť, až kým si ho nepozreli úplne do konca. Rečník Stanton totiž prezradil, že sa narodil predčasne. Pred obecenstvom odhalil, že bol veľmi chorý a jeho rodičom povedali, že to zrejme neprežije. No žije ďalej a naozaj skvele sa chopil svojej druhej šance.

„Jeho príbeh nás skutočne inšpiroval, čo všetko dosiahol a aký je vďačný rodičom, že mu nakoniec dali druhú šancu na život,“ povedala Maureen.

O mesiac im zavolal Kinnane a šokoval ich, keď im povedal, že cestou lietadlom sedel vedľa samotného Stantona. Kinnane mu rozpovedal Francisov príbeh a ukázal mu nejaké fotky. Stanton potom Francisovi napísal odkaz: „Stále plávaj“ – motto Dory, zábudlivej rybičky z rozprávok Hľadá sa Nemo a Hľadá sa Dory.

Rodičia potvrdili, že Francis sa presne riadi týmto mottom. Na novorodeneckom oddelení intenzívnej starostlivosti strávil 118 dní. Bojoval tam s každou prekážkou, no nakoniec sa dočkal prepustenia domov. Teraz je tomu už rok. Kinnane vytvoril video o prvých týždňoch predčasne narodeného Francisa, ktoré už stihlo obletieť virtuálny svet. Momentálne má viac ako 15 miliónov videní a inšpiruje ľudí po celom svete, aby nestrácali nádej.

Francis je ďalším nádherným príkladom ako výrazne sa zlepšila starostlivosť o deti v životaschopnom období. Čím ďalej tým viac predčasne narodených detí už nielen prežíva, ale žije plnohodnotný život. Žiaľ, stále je úplne legálne ísť na potrat dieťatka kedykoľvek počas deviatich mesiacov tehotenstva, aj keď je už schopné žiť mimo maternice.