Brusel sa zalieča: Po vyhrážkach o pokutách teraz štátom ponúka 10 tisíc eur za každého utečenca

902
Kultúra smrti

Európska komisia navrhla celoeurópsky rámec programov presídľovania utečencov z tretích krajín do Európskej únie. Maximálne počty prijímaných ľudí a prioritné oblasti ich pôvodu by si každý rok určili samotné štáty, počítať by naviac mohli aj s finančnou podporou z európskych peňazí, zverejnil server Týden.cz.

Eurokomisár vnútra Dimitris Avramopulos pri predstavovaní návrhu uviedol, že presné číslo presídľovaných osôb bude každoročne rozhodnuté Radou, teda členskými krajinami. Samozrejme, na základe návrhu predloženého komisiou, ktorá pri jeho tvorbe zohľadní diskusiu so štátmi. Dodal tiež, že členské štáty sa budú môcť slobodne rozhodnúť, či sa budú chcieť zúčastniť.

Európska komisia zároveň plánuje na podporu presídľovacích programov – diplomaticky nazvané kvóty – poskytnúť 10.000 eur na každú prijatú osobu. Finančné prostriedky majú byť vyplatené z únijného azylového, migračného a integračného fondu AMIF.

Menovaný portál tiež dodáva, že Komisia chce tiež vytvoriť podmienky, aby sa azylanti nesnažili dostať od iných krajín EÚ. Štátom preto umožní určiť miesto pobytu, povinnosť sa pravidelne hlásiť a namiesto peňazí im dávať inú, napríklad materiálnu podporu.

Zároveň by sa mali ľudia tešiaci sa v únii medzinárodnej ochrane možnosť už za pol roka začať pracovať. Ako chce Komisia svoj cieľ dosiahnuť už Týden.cz nezverejnil. Zo skúsenosti Nemecka totiž vyplýva, že migrantov je veľmi ťažké zamestnať. Firmy v krajine doteraz z viac ako milióna utečencov zamestnali len 54 (viac TU). Najväčšou prekážkou pri zamestnávaní utečencov sú podľa nemeckých úradov nedostatočné odborné a jazykové znalosti. Zo 131.000 oficiálne nezamestnaných utečencov tri štvrtiny nemajú žiadne odborné vzdelanie, a preto väčšina z nich môže zatiaľ robiť len pomocné práce. Ich potrebná kvalifikácia by mala podľa nemeckých úradov trvať päť rokov.