Britský Independent kritizuje Slovensko: Slováci strieľajú na nevinných sýrskych utečencov

1,207
Neutral

V britskom denníku Independent vyšiel kritický článok o slovenskom prístupe k migrantom. Opiera sa o incident, pri ktorom policajti postrelili sýrsku migrantku.

“Je škandalózne, že slovenské úrady strieľajú na nevinných ľudí utekajúcich pred vojnou,” hlási podtitul britského denníka.

Slovenské pohraničné stráže postrelili sýrskeho utečenca počas otvorenej streľby na auto vezúce migrantov z Maďarska na Slovensko. Neidentifikovaná 26-ročná žena je v stabilnom stave po tom, čo podstúpila operáciu na odstránenie guľky z tela, tvrdí nemocnica v Dunajskej Strede na južnom Slovensku. V nemocnici ošetrili dvoch ďalších migrantov, ktorí trpia dehydratáciou, píše Independent vo svojom článku.

Podľa Reuters sa môže jednať o prvý incident v schengenskom priestore, kedy boli migranti postrelení. Slovenskí policajti uvideli štyri osobné automobily, ktoré vstupujú do krajiny z Maďarska v skorých ranných hodinách v pondelok. Tri vozidlá zastavili kvôli bežnej kontrole, no štvrté sa pokúsilo o útek a ohrozilo troch dôstojníkov.

“Policajti vypálil varovné výstrely, no vozidlo napriek tomu nezastavilo. To viedlo k tomu, že policajti vypálili ďalšie rany na auto, pričom zranili jedného človeka,” píše sa v správe.

Andrew Stroehlein, mediálny riaditeľ organizácie Human Rights Watch, tvrdí, že “musí byť aj iný spôsob, ako zastaviť vozidlo bez toho, aby sa uchyľovalo k streľbe.”

Článok sa končí týmto citátom: “Celý svet hovorí o boji proti ISIS a napriek tomu tí najviac ohrození, ktorí sú obeťami jeho hrozného zneužívania, sú uväznení na zlej strane betónovej steny.”

Aby toho nebolo málo, v článku sa objavili fotky zo zásahu maďarských policajtov voči, podľa fotiek zjavne protestujúcim, migrantom. Zdá sa, že Independent zastáva názor, že suverénne štáty nemajú právo brániť svoje hranice pred potenciálnou hrozbou. To pripomína prístup Švédska, kde je akýkoľvek názor kritizujúci inakosť (ako utečencov, tak aj LGBTI komunitu) považovaný za rasizmus.

Naopak, v komentároch sa objavili nesúhlasné názory čitateľov: “Možno si Slováci neželajú ISIS masakry podobné tým v Paríži, Bruseli? Neochota Európy brániť svoje hranice viedla k súčasnému imigračnému debaklu. Prečo Independent má pocit, že je potrebné démonizovať krajiny, ktoré bránia svoje hranice podľa demokratickej vôľe svojho ľudu?” Alebo “…3.500 kilometrov od vojny, ako ďaleko ešte potrebujú utekať?…”