Britské skautky vypustili zo svojho sľubu zmienku o Bohu

1,458
Kultúra smrti

Bývalý biskup anglikánskej rochesterskej diecézy Michael Nazir Ali odsúdil nedávne rozhodnutie britského dievčenského skautského hnutia vypustiť zo svojho sľubu zmienku o Bohu a prinútiť malú skupinu kresťanských odporkýň, aby sa tomu prispôsobili.

Britský dievčenský skauting v júni oznámil, že jeho členky vo svojom sľube viac nebudú spomínať Boha ani „štát“, ale budú sľubovať „vernosť sebe samým a  rozvíjanie svojich presvedčení“ a službu „spoločenstvu“. Napriek tomu, že toto rozhodnutie vyvolalo rekordných 839 sťažností, organizácia odmietla ustúpiť tvrdiac, že zmienka o Bohu v sľube odrádzala nové členky. Táto zmena sa uskutočnila „vďaka podpore“ zo strany National Secular Society po tom, čo ateistická skautská vodkyňa Jem Hendersonová vyjadrila svoju sťažnosť.

V auguste sa proti novému zneniu sľubu ozvala skupina vodkýň kresťanských skautiek a včielok z North Yorkshire. Vyjadrili sa, že Boh bol odjakživa „jadrom“ skautingu, no skautské vedenie im oznámilo, aby sa buď prispôsobili, alebo riskovali vylúčenie z organizácie.

Biskup Nazir-Ali povedal, že „keď existujú iné skupiny, ako je táto – a skutočne dúfam, že je ich mnoho – prečo by im nemalo byť dovolené sa aj naďalej zmieňovať o Bohu?

Ak títo ľudia naozaj veria v rozmanitosť, dovolili by im to. Prečo by mali byť vylúčení zo skautského hnutia, ktoré má korene v kresťanskej viere?

Malá skupina skautiek z kostola sv. Pavla Spojenej reformovanej cirkvi v Harrogate adresovala ostatným skautkám list, v ktorom napísala: „V dievčenskom skautingu je uznávaný duchovný aspekt a ‚Boh‘ bol súčasťou skautského sľubu od založenia hnutia. Boh je základom všetkého, čo hnutie predstavuje. Nie je potrebné, aby sa k skautkám niekto pridával, a preto odstránenie zmienky o Bohu v prospech nových členiek odstraňuje veľa z toho, čo zastávame.“ 

Týždeň po uverejnení svojho listu skupina skautiek z Yorkshire oznámila svoj súhlas s novým znením sľubu po tom, čo sa stretla s vedením dievčenského skautingu. Hlavná vodkyňa skautiek Gil Slocombová pre médiá povedala, že „pomohli“ svojim odporcom pochopiť, že táto zmena „má za cieľ uvítať v skautingu všetky dievčatá, či už veriace alebo nie.“

Slocombová povedala, že skupina súhlasila s tým, že sa nový sľub začne používať od 1. septembra.

Hendersonová na svojom blogu napísala: „Žijeme v spoločnosti, v ktorej [veľká časť] ľudí o sebe tvrdí, že sú agnostici alebo ateisti, a preto je dobré, že to uznal aj dievčenský skauting.“

Nanešťastie však ostalo niekoľko ľudí, ktorí majú o dievčenskom skautingu v podstate  mylnú mienku – myslia si, že hnutie stojí na Bohu, no ono vlastne stojí na dievčatách.“

Táto zmena je prvou významnou zmenou v sľube skautiek za posledných 104 rokov. Hnutie dievčenského skautingu, ktoré je súčasťou skautského hnutia, založil v roku 1909 Robert Baden-Powell, ktorý ustanovil „povinnosť voči Bohu“ za hlavnú myšlienku skautingu. V celosvetovom skautskom hnutí sa tento princíp interpretuje v rozličných štátoch rôzne, no uznávajú ho všetky skautské organizácie.