Britská vláda uvažuje o „záťahu“ na rodičov, ktorí učia svoje deti doma

1,288
Kultúra smrti

Britskí rodičia, ktorí vyučujú svoje deti doma, opäť čelia záujmu vlády, ktorá ich chce riadiť. Tento záujem vyvolali obavy z toho, že by moslimskí rodičia mohli predstierať domáce vyučovanie, pričom by v skutočnosti posielali svoje deti do neoficiálnych medresov (inštitúcií, kde sa vyučuje Korán, pozn. prekl.), aby sa z nich stali radikáli.

Kresťanskí rodičia, ktorí vyučujú deti doma, majú svoje vlastné obavy: obavy, že sa vágne a nepodložené obavy z islamizácie použijú na umocnenie opatrovateľského správania štátu. Odhady množstva rodičov, ktorí v Británii vyučujú svoje deti doma, sa pohybujú v rozpätí od štyridsať do sto tisíc.

„Obávam sa, že sa z toho môže stať prostriedok na zastrašovanie všetkých rodičov, ktorí vyučujú deti doma, – či už to budú moslimovia alebo vyznávači akéhokoľvek iného náboženstva. A že sa to tu, v Spojenom kráľovstve, použije na zavedenie oveľa prísnejšieho režimu kontroly,“povedal pre LifeSiteNews Roger Slack z Christian Home Education Service (CHES).

Podľa správ britských médií ministerka školstva, Nicky Morganová, údajne nariadila „záťah“ voči rodičom vyučujúcim doma. Správa pochádza od nemenovaných „úradníkov“. Záťah odôvodňujú „obavami“, ktoré „vznikli“. No dôkazy, citácie alebo zdroje týchto obáv sa v žiadnom novinovom článku neuvádzajú.

Príznačný článok z Independent hovorí, že „dôveryhodný vládny zdroj“ dokázal, že niet žiadnych skutočných prípadov islamskej radikalizácie, či dôkazov o akejkoľvek ujme, ktorá by postihovala deti vyučované doma. „Mnohí ľudia to robia veľmi dobre,“ uviedol zdroj. „No my potrebujeme vedieť, kde tieto deti sú a mať istotu, že sú v bezpečí. Na každého rodiča, ktorý odvádza skvelú prácu, môže pripadať niekto, kto napĺňa mysle svojich detí jedom. My to jednoducho nevieme. Nemáme spoľahlivé údaje.“

V skutočnosti jediné, čo britská vláda vie o domácom vyučovaní je, že vlastne nič nevie. „Sme požehnaní,“ priznáva Slack. Rodičia, ktorí sú členmi tohto združenia, sú radi, že učia svoje deti kresťanskú morálku a teológiu a zároveň ich bez akejkoľvek kontroly pripravujú na prácu a vysokú školu.

Slackova organizácia CHES pre LifeSiteNews uviedla, že obavy z domáceho vyučovania vznikli už aj v minulosti, ale vždy po čase odzneli. Tentoraz však majú tieto obavy nový rozmer. Tento dostali vďaka rozhodnutiu stoviek moslimských Britov (ktorí sú všetci absolventmi štátneho školského systému) – vydať sa na cestu do Sýrie a bojovať za radikálne islamské skupiny ISIS.

„Vláda ich používa na to, aby sa plietla do veľkého množstva rôznych vecí,“ povedal Slack. „Aj keď sa z radikalizácie obviňujú medresy, vláda hovorí o inšpekcii všetkých. Má sa tak sa zabrániť vzniku diskriminácie. Budú sa teda kontrolovať aj kresťanské mládežnícke skupiny. Aj keď sa zatiaľ žiaden mladý kresťan nevydal do Sýrie, aby bojoval za ISIS.“

Pred štyrmi rokmi vláda vyvinula „preventívny“ program, ktorý mal učiteľom pomôcť identifikovať mládež, ktorá sa radikalizuje a o takýchto prípadoch informovať. Podľa Slacka sa však ukázalo, že program zlyhal. No napriek tomu sa od každej súkromnej kresťanskej školy vyžadovalo, aby vypracovala vlastné preventívne plány.

V roku 2010 predchádzajúca labouristická vláda vypracovala plán smerníc pre doma vyučujúcich rodičov, proti ktorému „sme bojovali zubami nechtami“, hovorí Slack. Vláda bola porazená v 2012 vo všeobecných voľbách – skôr než by mohla schváliť túto legislatívu.

Slack hovorí, že neexistujú žiadne známe prípady absolventov registrovaných v súkromných moslimských školách, ktoré by sa boli radikalizovali. Neukázalo sa ani to, že by deti, ktoré rodičia vyučujú doma, mali vo všeobecnosti slabé vzdelanie.

Avšak obvyklé nemenované vládne zdroje novinárom povedali, že neznáme osoby alebo výbory „zvažujú“, či od rodičov, ktorí vyučujú svoje deti doma, nepožadovať registráciu na miestnych radách. Takýto systém funguje v južnom Írsku.

K tejto otázke sa politické strany stavajú rôzne. Odborníčka na školstvo Labouristickej strany, Lucy Powellová, situáciu opísala ako „pre vládu znepokojivé, slabé miesto. Je veľmi dôležité, aby boli prijaté opatrenia, ktorých cieľom by bolo zabezpečiť, aby všetky deti – či už tie, ktoré sú vyučované v škole alebo tie, ktoré sú vyučované doma – dostali znalosti a zručnosti potrebné na to, aby dosiahli úspech; nie aby ich učili podľa úzkoprsých osnov nenávisti a fanatizmu“.

Ale konzervatívny poslanec Graham Stuart, predseda Výboru Dolnej snemovne pre domáce vzdelávanie, novinárom povedal, že vláda by mala dať od domáceho vyučovania ruky preč. „Domov rodičia vždy používali na to, aby do hláv svojich detí vštepovali isté myšlienky. Len preto, že existuje problém, neznamená to, že existuje aj riešenie. Ak by bola ďalším krokom formálna registrácia, potom by som voči tomu silne odporoval. Zákonná povinnosť vychovávať dieťa patrí rodičom, nie štátu. To je v tejto krajine dlhoročným ustáleným zvykom.“

Mike Donnelly z americkej firmy Home School Legal Defense Association (slov. Právnické združenie na ochranu domáceho vyučovania) povedal, že britskí činitelia sú ako byrokrati po celom svete. „To, čo chcú, je kontrola. A naozaj im vadí, že nevedia, koľko rodičov vyučuje svoje deti doma a čo ich učia,“ povedal pre LifesiteNews. Zároveň však nemajú žiadne dôkazy o tom, že by niečo bolo v neporiadku. To by sa totiž tiež dostalo do spravodajských médií.

Existujú dôkazy pochádzajúce z prieskumov od odborníkov z USA, že deťom vyučovaným doma, sa na akademickej pôde darí lepšie ako študentom štátnych škôl. Títo študenti sú taktiež tolerantnejší. „Vedeli viac prijímať,“ povedal Donnelly, „že ľudia - ktorí majú postoje, s ktorými oni nesúhlasia - na to majú právo.“