Britská stredná škola vyššieho vzdelania využíva protiteroristickú politiku, aby zakázala kresťanské združenie

1,240
Kultúra smrti

Kresťanská organizácia musela opustiť areál nemenovanej dvojročnej prípravnej vyššej strednej školy. Britský premiér David Cameron hovorí, že v tomto prípade došlo k zneužitiu nového protiteroristického programu s názvom „Prevent“, ktorý zaviedla vláda.

Viaceré kresťanské organizácie však namietajú, že incident vznikol kvôli existujúcim problémom tejto „nejasnej a príliš všeobecnej“ vládnej protitextrémistickej stratégie. Program uviedli minulú jeseň, pretože mladí moslimskí muži a ženy narodení v Británii sa začali pridávať k povstalcom teroristickej skupiny ISIS bojujúcim v Sýrii.

Andrea Williamsová, výkonná riaditeľka dvoch skupín, Christian Concern a Christian Legal Centre, venujúcim sa náboženskej slobode, varovala vo svojom vyhlásení, že zrušenie združenia Kresťanskej únie je len začiatok. „Sloboda učiť z celej Biblie bude pre kresťanov ohrozená, keďže o niektorých presvedčeniach sa bude hovoriť ako o ,extrémnych´.“

Správu o zrušení združenia oznámil Toni Coulton, riaditeľ organizácie Festive, ktorá pomáha kresťanským školským výborom a združeniam s organizáciou takzvaných stredných škôl vyššieho stupňa. Sú to dvojročné školy, ktoré sú prípravou na univerzitné štúdium.

Coulton povedal, že vedenie nemenovanej vyššej strednej školy nebolo nadšené, že sa v škole stretávali kresťania na modlitby a chvály. Ako dôvod uviedli program „Prevent“. Ten je súčasťou protiextrémistického plánu, ktorý sa uskutočňuje hlavne na vzdelávacích inštitúciách.

„Ak si inštitúcie nie sú isté“, treba sa držať nariadení. Riaditelia škôl „by nemali dovoliť, aby takéto stretnutie pokračovalo.“

Akonáhle sa tento príbeh objavil v hlavných médiách, stal sa rýchlo predmetom diskusie v Dolnej snemovni. Poslankyňa Fiona Brucová povedala premiérovi Davidovi Cameronovi, že musí uznať, že táto akcia nemala nič spoločné s programom, ktorý má za úlohu zaznamenať združenia, ktoré by spadali medzi terorizmus a extrémizmus.

Cameron sa k tomu vyjadril nasledovne: „Samozrejme, že poslankyňa má pravdu... Čo sa týka zneužitia nariadenia programu ,Prevent´, nepočul som o presne takomto príklade, no celá vec je úplne absurdná. Ľudia si musia zachovať zdravý rozum, keď robia takéto rozhodnutia, pretože je úplne jasné, že program nebol namierený na takéto združenia.“

Williamsová a kresťanská skupina Christian Concern sa minulú jeseň vyjadrili, že základná filozofia protiextrémistickej stratégie má zásadné chyby a je taká všeobecná, že môže predstavovať reálnu hrozbu pre učenie detí o kresťanstve v nedeľnej škole alebo dokonca pre prácu kresťanských dobrovoľníkov v nemocniciach.

„Určité kresťanské presvedčenia (ako napríklad jedinečnosť Ježiša alobo sexuálna etika) si už v spoločnosti vyslúžili označenia ,extrémne´ a ,nenávistné´,“ píše sa v brožúre skupiny Christian Concern. „Podľa definície z programu, by terajšia alebo budúca vláda mohla označiť kresťanské názory a správanie za ,extrémne´ a podniknúť tak proti kresťanom následné opatrenia, ktoré sú uvedené v programe.“

Školské vedenie by mohlo mať námietky a zaujať okamžité stanovisko kvôli presvedčeniam ako je jedinečnosť kresťanského evanjelia a učenie zamerané proti homosexuálnym vzťahom.

Protiextrémistický program vytvoril tím inšpektorov, ktorí sa zameriavajú špeciálne na stredné školy vyššieho stupňa.  Program umožňuje úradom, aby zrušili internetové stránky, vykázali ľudí s extrémistickými názormi zo školských a cirkevných inštitúcií, televízie, rádia a preverili a zakázali žiadateľov o imigráciu, zahraničných pracovníkov a zahraničných šíriteľov evanjelia.

Willaimsová hovorí: „Prístup vlády má zásadné chyby, pretože problémom nie je extrémizmus, ale určité názory, presvedčenia a ideológie.“ 

Národný výbor učiteľov v marci ostro kritizoval program „Prevent“ a označili ho za neefektívny a kontraproduktívny. Dodali, že najradikálnejší nábor z ISIS pochádza zo sociálnych médií a nie škôl.