Biskupovi Fellayovi (z Bratstva sv. Pia X) je do plaču z exhortácie Amoris Laetitia

2,238
Kultúra smrti

Poznámka redakcie: Vzhľadom na množstvo negatívnych reakcií na článok považujeme za vhodné čiteteľovi pripomenúť, že biskup je z kňažského Bratstva sv. Pia X., ktoré sa od Vatikánu odštiepilo po 2. Vatikánskom koncile. S väčšími aj menšími úspechmi a neúspechmi sa odvtedy snažia nájsť k sebe cestu.

Biskup Fellay reagoval 10. apríla počas kázne svätej omše vo francúzskom pútnickom meste Puy en Valay na postsynodálnu exhortáciu. Informoval o tom internetový denník Chiesa e post concilio. Správa sa však ešte skôr objavila na talianskej stránke talianskeho dištriktu.

 

„... Apoštolská exhortácia nesie názov Radosť z lásky: o láske v rodine, no je nám z nej do plaču. Exhortácia je zhrnutím dvoch synod o manželstve. Je veľmi dlhá a veľa vecí v nej je správnych a krásnych... Ale po tom, čo bola vybudovaná nádherná budova, nádherná loď, pápež urobil dieru do kýlu lode pozdĺž línie vodnej hladiny. Všetci viete, čo bude nasledovať. Samozrejme, diera vznikla napriek všetkým preventívnym opatreniam, preto logicky ide o malú dieru. No loď sa potápa! Sám náš Pán povedal, že sa nepominie ani jediné písmeno ani jediná čiarka zo Zákona. Keď hovorí Boh, jeho slová nepripúšťajú výnimky. Keď káže Boh, je zdrojom nekonečnej múdrosti, ktorá zasahuje všetky možné prípady. V Božom zákone jednoducho nie sú výnimky. Zákon o manželstve hovorí, že „manželstvo je nerozlučiteľné“ (opakujem túto vetu, lebo je to naozaj potrebné). A zrazu počujeme, že niekto povie, že napriek všetkému je možné udeliť výnimky a rozvedení či znovu zosobášení, ktorí takto žijú v smrteľnom hriechu, by mohli byť v stave milosti, a tak aj pristupovať k svätému prijímaniu. Toto je veľmi vážne! Veľmi vážne! Myslím si, že si dostatočne neuvedomujú vážnosť toho, čo tu bolo povedané. Nie je potrebné zdôrazňovať, že ide o pár výnimiek umiestnených niekde bokom. Preto sme napríklad prešli na prijímanie na ruku... A ako som vysvetlil, stačí dierka a loď sa potápa!“