Biskupi varujú pred cenzúrou ochrancov života

717
Kultúra života

„Presvedčovanie žien argumentmi, aby nešli na potrat sa má podľa návrhu nového zákona trestať!“

Francúzski biskupi prejavili starosť po parlamentnej diskusii o návrhu zákona o potrate socialistickej vlády minulý štvrtok. Ministerka pre rodinu Laurence Rossignolová chce trestať správcov internetových stránok so „zavádzajúcimi informáciami“ o potrate. Tvrdenia a predpojaté prezentácie uverejňované s cieľom ženy presvedčiť o tom, aby nešli na potrat sa majú v budúcnosti trestať!

Právnici vidia veľké ťažkosti v rozlišovaní pokusov zabrániť potratom a slobodou názoru. V liste prezidentovi Francoisovi Hollandovi, z ktorého cituje katolícky denník „La Croix” z utorka, predseda Konferencie biskupov Francúzska, arcibiskup Georges Pontier píše, že „ukončenie tehotenstva je  „závažný čin, ktorý sa hlboko dotýka svedomia“. Také „dramatické rozhodnutie“ môže ženy priviesť do existencionálnej núdze.

„Niektorí naši spoluobčania sa spojili v združeniach a rozhodli sa prostredníctvom početných nástrojov venovať svoj čas ženám, ktoré váhajú pred možnosťou potratu a preto sú v duševnej núdzi,“ píše arcibiskup z Marseille. Plánovaný návrh zákona škodí „pravidlám dialógu“ v spoločnosti, ktorá je vybudovaná na vzájomnom rešpekte.

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu v rozsudku jasne vyriekol, že správcov internetových stránok proti potratom možno trestať iba vtedy, ak vyzývajú k násiliu, alebo urážajú zdravotnícky personál.

Pri ohlásení návrhu zákona, ktorý niektorí dokonca označujú ako „zákon cenzúry“, aktivistka pre ochranu údajov Adrienne Charmetová argumentovala, že každý má právo vysloviť sa proti potratu. Teraz ide o to definovať, čo je nesprávna prezentácia faktov. „Je vždy veľmi delikátne trestať údajné lži a tvrdenia, ak štát definuje pravdy,“ vyhlásila A. Charmetová.