Biskup, ktorý je zástancom homosexuálnych zväzkov, prítomný na synode

2,015
Kultúra smrti

Belgický katolícky biskup, ktorý sa zasadzuje o cirkevné „formálne uznanie“ homosexuálnych partnerstiev, bol schválený Vatikánom, aby reprezentoval svoju krajinu na októbrovej Synode o rodine v Ríme.

Biskup Johan Bonny z Antwerp nebol minulý rok vybraný za delegáta Mimoriadnej synody. Namiesto toho napísal 22 stranový otvorený list, v ktorom žiada synodálnych otcov, aby zavrhli doktrinálny prístup k manželstvu a sexualite z pohľadu prirodzeného zákona. Namiesto toho majú uprednostniť primát osobného „svedomia.“

„Kresťanská etika potrebuje na posúdenie a rozhodnutie väčší priestor, ako to dovoľuje statické a prísne logické zaoberanie sa konceptom prirodzeného zákona,“ napísal vo svojom liste zo septembra 2014.

Bonny vo svojom liste naznačil, že legalizácia „civilných partnerstiev a manželstiev medzi ľuďmi rovnakého pohlavia“, ktorá prebieha v súčasnotiponúka Cirkvi nový„náhľad do podstaty“ manželstva a rodinného života.

Bonny jasne potvrdil svoje odmietanie cirkevného učenia ohľadom homosexuality v interview z decembra 2014 pre belgické noviny De Morgen, v ktorom sa dovolával cirkevného uznania homosexuálnych partnerstiev.

„Vnútri Cirkvi sa musíme pozrieť na formálne uznanie vzťahovej dimenzie, ktorá je prítomná v mnohých homosexuálnych, lesbických a bisexuálnych pároch. Rovnako ako v spoločnosti existuje diverzita právnych rámcov pre partnerov, aj v Cirkvi musí existovať diverzita uznávaných foriem,“ povedal vtedy.

Šesťdesiatročný biskup, ktorý bol v roku 2009 slávnostne uvedený do diecézy v Antwerpách za prítomnosti viacerých náboženských hodnostárov, vrátane kardinála Waltera Kaspera, má za svoje motto „Baránok bude ich pastierom.“

Belgický delegát na Mimoriadnej synode minulého roku bol arcibiskup André-Joseph Léonard, ktorého pro-life a pro-rodinní obhajcovia opisovali ako „odvážneho obhajcu“ katolíckeho morálneho učenia. Podľa pravidiel kanonického práva biskup Léonard predložil Vatikánu svoju rezignáciu v máji tohto roku, keď dosiahol vek 75 rokov. Jeho rezignácia bola akceptovaná do jedného mesiaca.

Hlas rodiny, medzinárodná skupina katolíckych laikov z hlavných pro-life a pro-rodinných organizácií, kritizovala návrhy biskupa Bonnyho ako „radikálne“ odklonenie sa od cirkevného prístupu k ľudskej sexualite. Skupina prejavila obavy ohľadom rastúceho počtu cirkevných vodcov, ktorí sa zúčastnia Synody a formálne odmietajú katolícke učenie.

„Biskup Bonny dopĺňa rastúci počet synodálnych otcov, ktorí otvorene odmietajú katolícke učenie o homosexualite. Týka sa to aj Reinharda kardinála Marxa, arcibiskupa Mníchova a Freisingu, Vincenta kardinála Nicholsa, arcibiskupa z Westminsteru a biskupa Heinera Kocha z Berlínu,“ vyjadrila sa skupina vo svojom tlačovom vyhlásení.

Avšak proti názorom hore uvedených synodálnych otcov budú urputne bojovať iní synodálni otcovia, osobitne tí z Afriky, Poľska a Ameriky. Je známe, že plne stoja za doktrinálnou náukou Cirkvi o povahe manželstva a sexuality.

Poľský arcibiskup Henryk Hoser, ktorého Vatikán tiež ohlásil ako delegáta Synody, predpovedal, že Synoda bude bojovým poľom pre „výraznú konfrontáciu“ medzi biskupmi vernými Cirkvi a odkazu Jána Pavla II. a inými prelátmi, ktorí sú v otvorenej vzbure proti jasne vyjadrenému učeniu o sexualite.

Vo februári vydal arcibiskup Hoser prísnu kritiku voči svojim spolubratom biskupom mimo Poľska, ktorí, ako povedal, „zradili pápeža Jána Pavla II.“ na poslednej Synode, keď nedokázali [spoločne] podporiť manželstvo a volali po tom, aby bolo rozvedeným katolíkom udeľované sväté prijímanie.

Významní americkí obrancovia katolíckej pravovernosti, ktorí sa tiež zúčastnia Synody, sú arcibiskup Charles Chaput z Filadelfie, arcibiskup José Horacio Gómez z Los Angeles a Daniel DiNardo kardinál z Houstonu.