Biskup: Cirkev musí držať svoju pozíciu v téme homosexuálnych vzťahov aj keby riskovala stratu svojho statusu

753
Milko Kostovič
Kultúra života

Konzervatívny biskup obvinil anglikánsku cirkev z "ľahostajnosti k očividnému", ohľadom spojenia medzi teológiou a rastom (organizácie - pozn. editora).

Rt Rev Rod Thomas, biskup z Maidstone, poukázal na výskum, ktorý naznačuje, že tradičné učenie poháňa nárast náštevnosti. On tvrdil, že to "potvrdzuje očividné", a vyzval Anglikánsku cirkev, aby si udržala svoj opozičný postoj ku vzťahom rovnakého pohlavia, aj keď by to mohlo ohroziť jej status inštitucionálnej Cirkvi.

Kanadský výskum vychádzal z čísiel Konzervatívnej cirkvi v Británii, ktorá zaznamenala prekvapujúci rast uprostred širokého poklesu Anglikánskej cirkvi. Tí s väzbami na konzervatívne zoskupenie Reform rástli v priemernej týždennej návštevnosti, o 3 až 4 % rok čo rok za ostatných päť rokov, ako posledný týždeň exkluzívne odhalil Christan Today. V porovnaní s tým, Anglikánska cirkev zaznamenala v širšom meradle pokles o 1 až 2 percentá ročne.

Rod Thomas sa stal zasväteným biskupom Maidstone v roku 2015.

"Toto by malo byť pre nás, v Anglikánskej cirkvi, veľkým povzbudením, ako spoznávame, že naša hlavná povinnosť je priniesť národu pravdu evanjelia," napísal Thomas na Anglican Ink.

Cirkev obvinil, že sa stále viacej zaoberá "otázkami pastoračnej reorganizácie a reformy výchovy duchovenstva než teológiou". Podľa Thomasa, v diskusii o sexualite dominuje odvracanie pozornosti od "súčasných podstatných" otázok.  

"Kresťanská viera smeruje k úspechu, keď sa líši od bežnej kultúry." napísal. "Kresťanstvo, ktoré iba recykluje normy a hodnoty súčasnej kultúry, sa stáva irelevantným a servilným."

Thomas dodal: "Ak Anglikánska cirkev príjme liberálnejšiu agendu sexuality, tak určite dôjde k základnému prerušeniu s historickým kresťanským učením a väčšinou širšej Anglikánskej spoločnosti, okrem toho bude nádej na budúci rast úplne stratená."

Na záver povedal: "Musíme pochopiť, že Božie slovo nie je vždy populárne a preto tu vždy budú časy, kedy musíme vystaviť riziku naše občianske a inštitucionálne zapojenie."