Biskup čelí žalobe kvôli vyjadreniu o homosexualite

1,003
Kultúra života

LifeSiteNews prinieslo 11. augusta správu, že švajčiarskeho biskupa z mesta Chur, Vitusa Huondera, zažalovala homosexuálna organizácia Pink Cross. Huondera obžalovali za zločin z nenávisti, pretože 31. júla vo verejnej diskusii v nemeckom meste Fulda argumentoval proti homosexuálnemu spôsobu života Starým zákonom.

9. októbra sa však na oficiálnej stránke Konferencie biskupov Švajčiarska kath.ch objavilo vyjadrenie, že zodpovedný štátny súd v švajčiarskom Graubündene súdny proces pozastavil z nedostatočných dôvodov na podanie obžaloby.

Zástupca biskupa Huondera, Guiseppe Gracia pre LifeSiteNews povedal: „Tento súdny proces bol snahou potrestať slobodu náboženstva a prejavu tých, ktorí majú odlišný názor.“ Gracia však tvrdí, že táto snaha nemala žiadny úspech. Išlo o „obzvlášť dobrú správu pre všetkých, ktorí berú vyhlásenie, že sa treba vzájomne rešpektovať, vážne.“

Webová stránka švajčiarskych biskupov uvádza, že Huondera nežalovala iba mužská homosexuálna organizácia Pink Cross. Prvú žalobu podala ženská zastrešujúca homosexuálna organizácia. Všetky tieto právne kroky boli podniknuté aj napriek skutočnosti, že Huonder sa za chýbajúcu prezieravosť okamžite verejne ospravedlnil. Biskup povedal, že nemal citovať stať zo Starého zákona, ktorá hovorí o treste smrti za homosexuálny spôsob života bez toho, aby jasne vysvetlil, že týmito časťami Písma chcel poukázať nato, ako prísne sa Starý zákon pozerá na takýto životný štýl. Huonder nepokladal za dôležité zdôrazniť, že nepropaguje myšlienku trestu smrti pre tých, ktorí vedú v súčasnosti homosexuálny spôsob života.

3. augusta sa tento švajčiarsky biskup jednoznačne vyjadril, že sa v otázkach homosexuality pridŕža tradičnej katolíckej náuky o morálke uvedenej v oficiálnom Katechizme Katolíckej Cirkvi. Katechizmus jasne zakazuje nespravodlivú diskrimináciu osôb s homosexuálnou orientáciou.

Pre LifeSiteNews sa Guiseppe Gracia o okolnostiach súdneho procesu vyjadril takto:

Bolo zrejmé, že biskup [Huonder] nemal v úmysle zvolávať niekoho k násiliu a že sa sám niekoľkokrát ospravedlnil za toto nedorozumenie. Homosexuálna lobistická skupina však aj tak žalobu podala. Je možné, že tak urobila aj kvôli propagácii novely zákona, ktorý bude onedlho súčasťou politickej agendy vo Švajčiarsku. Konkrétne ide o novelizáciu tzv. Trestného práva o rasizme, do ktorého by malo najnovšie patriť aj kritérium sexuálnej orientácie.

Politický cieľ je jasný: v budúcnosti budú môcť byť akékoľvek kritické vyjadrenia o homosexuálnom spôsobe života, či už založené na náboženskej, alebo inej argumentácii, súdne stíhané ako rasizmus alebo jeho forma. A tak panuje snaha umlčať kohokoľvek, kto má odlišný názor pod zámienkou boja proti diskriminácii."

Voči rozhodnutiu Úradu štátnej prokuratúry v Graubündene zastaviť súdne konanie proti Huonderovi sa členovia organizácie Pink Cross rozhodli podať odvolanie. Huonderov hovorca sa pre médiá odmietol v danej veci vyjadriť. Tento krok spomínanej organizácie vystaví švajčiarskeho biskupa ďalšiemu zdĺhavému obdobiu napätia a stresu. Pink Cross aj naďalej zastáva tvrdenie, že biskup zvoláva k násiliu voči homosexuálom.