Biely dom: Ak chcú organizácie vládne granty, musia akceptovať LGBT

1,456
Kultúra smrti

WASHINGTON, 28. máj 2015 - Biely dom potichu smeruje k zmene politiky voči charitatívnym humanitárnym organizáciam. Po novom bude od nich vyžadovať, aby prijímali LGBT uchádzačov o prácu, ak chcú získať vládne granty. To sa má týkať aj náboženských organizácií, ktoré by voči tomu mohli mať náboženské výhrady. Adventistické noviny The Friday Fax o tom informoval zdroj z prostredia americkej federálnej vlády.

Zmena v politike súvisí s prezidentským nariadením prezidenta Obamu z júla 2014. (V americkom vládnom systéme je prezidentské nariadenie  výkonné nariadenie so silou zákona, ktoré neprechádza schválením Kongresu. V súčasnosti je to pomerne pohodlný spôsob, ktorým cez liberálneho prezidenta ideologické tlakové skupiny, ako je napr. gender a feministická lobby, podľa marxistického konceptu sabotujú politický systém, aby podvratne presadili svoje ciele obídením volených zástupcov verejnosti v zákonodarnom Kongrese. Pozn. prekl.) Obama nariadil zakázať dodávateľom federálnych zákaziek, aby pri najímaní zamestnancov uplatňovali diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie alebo rodovej identity. Spoločnosti veriacich už majú s týmto príkazom zlé skúsenosti.

Veci sa pre skupiny veriacich majú ešte viac zhoršiť.  Ak sa venujú humanitárnym úloham, nedostanú nielen vládne zákazky, ale ani finančné granty.

Minuloročné prezidentské nariadenie sa vyslovene týkalo verejného obstarávania a zákaziek, netýkalo sa príjemcov grantov, ktorých počet výrazne prevyšuje počet príjemcov vládnych zákaziek.

Ale Biely dom nedávno nariadil federálnym agentúram vložiť klauzulu o „sexuálnej orientácii a rodovej identite“ do všetkých grantových dohôd. Americká agentúra pre medzinárodný rozvoj (USAID) súhlasila s touto zmenou a hovorí sa, že jej implementovanie môžeme čakať už v najbližších týždňoch.

Zdroj dodal, že federálne agentúry sú tlačené k zmene bez toho, aby bolo nutné vydanie ďalšieho prezidentského nariadenia. Právne oddelenie Ministerstva zahraničných vecí Bielemu domu poradilo, že toto nie je právna, ale politická záležitosť.

Dôsledky takejto zmeny by boli devastujúce práve pre tých najnúdznejších, ak by charitatívne organizácie museli ukončiť svoje programy v najchudobnejších regiónoch zemeguľe, pretože už viac nebudú môcť dostávať vládne granty.

Jedinou obranou, ktorá skupinám veriacich ostáva, bude sťažnosť na základe Zákona o náboženskej slobode. Ale problémom je, že by sťažnosť musel podať konkrétny príjemca grantu a dostať vládu na súd. To by bolo dlhé a nákladné podujatie bez istých vyhliadok na potencionálny úspech.

Biely dom je pod tlakom demokratického kongresmana Bobbyho Scotta a ďalších, aby úplne odstránil náboženské výnimky z prezidentského príkazu z éry Lyndona Johnsona (1963-69), ktorý minulý rok prezident Obama pozmenil.

The Friday Fax dostal informáciu, že niektoré z federálnych agentúr nechcú urobiť takúto zmenu, ale kvôli tlaku prichádzajúcemu z Bieleho domu sa boja povedať nie.

Uvedená zmena je iba poslednou zo série opatrení Obamovej vlády zameraných na charitatívne organizácie, ktoré zároveň predstavujú výzvy pre náboženskú slobodu.

Minulý december, na Štedrý deň, Obamová vláda uverejnila upozornenie, že charitatívne organizácie, ktoré pracujú s deťmi utečencov na území Spojených štátov, musia zahŕňať služby sexuálneho a reprodukčného zdravia, pod čím sa môže skrývať aj propagácie antikoncepcie a potratov.

Spomenuté prezidentské nariadenie z júla 2014 zakázalo príjemcom federálnych zákaziek diskrimináciu pri najímaní osôb, ktoré sa identifikujú ako lesbičky, gejovia, bisexuáli a transgender, bez výnimky pre náboženské organizácie. V čase jeho vyhlásenia dvaja predsedovia Konferencie biskupov USA okamžite kritizovali nariadenie ako „bezprecedentné, extrémne a také, proti ktorému by sme sa mali postaviť.“