Benedikt napísal 4-stranovú kritiku rozhovoru pápeža Františka pre jezuitský časopis

4,203
Kultúra života

VATIKÁN - Arcibiskup Georg Gänswein, sekretár oboch pápežov Františka aj Benedikta XVI., v rozhovore pre nemeckú televíziu ZDF odhalil, že predošlý pápež napísal 4-stranovú kritiku kontroverzného rozhovoru pápeža Františka pre jezuitský časopis na Františkovu vlastnú žiadosť.

Gänswein povedal v ZDF (relevantná sekcia začína na 7. minúte), že bol vyslaný pápežom Františkom, aby dal kópiu jezuitského časopisu s rozhovorom pápežovi Benediktovi spolu s prázdnym listom papiera, aby tam Benedikt napísal kritiku. O tri dni, spomínal arcibiskup, pápež Benedikt dokončil svoju „domácu úlohu“ a odovzdal 4-stranovú kritiku, ktorej obsah Gänswein neodhalil okrem toho, keď povedal, že to bolo zaujímavé.

V obšírnom, 10 tisíc slov dlhom rozhovore sa pápež František venoval širokej rade tém týkajúcich sa jeho pontifikátu, osobného pozadia a názorov. Ale riadky, ktoré pritiahli najväčšiu pozornosť v sekulárnej aj katolickej tlači sa týkali prístupu cirkvi k zvládnutiu niektorých  „horúcich“ morálnych tém dňa.

„Nemôžme trvať iba na témach týkajúcich sa potratov, homosexuálneho ‚manželstva‘ a používania antikoncepcie,“ povedal pápež. Neskôr dodal: „To nie je možné. Nehovoril som veľmi o týchto veciach a bol som za to káraný. Ale keď hovoríme o týchto veciach, musíme o nich hovoriť v kontexte.“

„Učenie cirkvi v tejto záležitosti je jasné a ja som synom cirkvi,“ povedal pápež, „ale nie je nevyhnutné o týchto temách hovoriť celý čas.“

Tieto riadky sú široko interpretované v mainstreamovej tlači ako výzva pápeža pre katolícku cirkev, aby zľahčila svoje stanovisko v témach ako „manželstvo“ rovnakého pohlavia a potraty.

Zároveň niektorí pro-life lídri tiež vyjadrili podobné pochybnosti hovoriac, že pápež nevedomky dal pokrm tým segmentom cirkvi a širšej kultúry, ktoré by viac ako radi videli, že cirkev prestala hovoriť o kľúčových morálnych témach ako sú potraty, „manželstvá“ rovnakého pohlavia a antikoncepcia.

V ich obavách sa k ním pripojili niektorí biskupi a kardináli, vrátane vatikánskeho kardinála Raymonda Burka, ktorého sa počas vystúpenia v kresťanskej televízii EWTN spýtali na kňazov, ktorí obhajovali svoje rozhodnutie hovoriť menej o potratoch a homosexuálnom „manželstve“ citovaním pápežovho napomenutia, aby sa hovorilo o základoch.

Kardinál Burke odpovedal„Čo môže byť väčším základom, ako prirodzený morálny zákon? ... O tomto nikdy nemôžeme dosť hovoriť, pokiaľ je v našej spoločnosti nevinný a bezbranný ľudský život napadaný najdivokejším spôsobom.“

V odpovedi na pápežov rozhovor kalifornský biskup Robert Vasa povedal: „Je potrebné učiť o týchto veciach. Absolútne. Existujú nejakí ľudia, ktorí prekročili hranicu a povedia, ‚OK, o tomto kážeme každú jednu nedeľu? No, možno, že hej. Ale je tu prevažná väčšina ľudí, ktorá o tom nikdy nehovorí.“

Žiadosť pápeža Františka o spätnú väzbu od emeritného pápeža Benedikta nie je prvá udalosť, kedy pontifex vyjadril úprimnú otvorenosť prijať kritiku svojich slov a činov. V novembri 2013 sa verejne poďakoval dvom konzervatívnym kritikom v Taliansku, ktorých uverejnené články s kritikou rozhovoru pápeža Františka mnohí považovali za príkre.

Keď sa dozvedel, že jeden z autorov zomiera, pápež František mu zavolal, aby mu dal vedieť, že rozumie, že kritika bola urobená s láskou, a ako bolo pre neho dôležité, že kritiku dostal.