Banková rada schválila mincu aj so svätožiarou

1,664
Kultúra života

Národná banka schválila návrh aj napriek riziku, že vydanie mince platnej v celej eurozóne môže byť týmto krokom ohrozené.
 
BRATISLAVA. Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) schválila pôvodný návrh dizajnu dvojeurovej pamätnej mince Príchod misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu – 1150. výročie, teda aj so svätožiarou a krížmi.
Ako povedala pre agentúru SITA hovorkyňa NBS Petra Pauerová, banková rada schválila pôvodný návrh dizajnu dvojeurovej pamätnej mince aj s vedomím, že sa v novom informačnom a schvaľovacom procese vystavuje riziku zmarenia svojho pôvodného cieľa vydať mincu platnú v celej eurozóne s tematikou príchodu Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy, a tým šíriť historický odkaz Konštantína a Metoda do celej Európy.
 
Kritizovala cirkev aj politici
 
NBS plánuje na budúci rok vydať pamätnú obehovú mincu k výročiu príchodu svätých Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy, ale na minci nemala byť svätožiara nad hlavami svätcov a ani kríže, ktoré figurovali v pôvodnom návrhu.
Národná banka zaslala v rámci štandardného procesu návrh na mincu do pripomienkového konania európskym inštitúciám.
Z neho vzišiel návrh, aby na minci nebola svätožiara a ani kríže. Slovenská banková rada to akceptovala.
To sa nepozdávalo Konferencii biskupov Slovenska, viacerým politickým stranám a jednotlivým politikom.
 
 
Proti bolo Francúzsko a Grécko
 
Ak bude slovenský lobing v Európskej rade dostatočne dobrý a silný, nemal by byť podľa europoslankyne Anny Záborskej (KDH) problém schváliť pamätnú mincu.
Ako povedala dnes pre agentúru SITA, len dva štáty, Francúzsko a Grécko, boli proti takémuto návrhu, ostatné štáty s tým problém nemali a neráta s tým, že by proti návrhu hlasovali.
„Toto riziko tam je, ale dostaneme sa do tej istej situácie čo teraz, ale vina bude na Európskej rade,“ zdôraznila.
 
Rozhodnutie Bankovej rady privítali poslanci Smeru aj opozície.