Bangladéš: OSN nás núti prijať populačnú kontrolu

1,924
Kultúra smrti

Bangladéšski diplomati a ministri obvinili jednu z agentúr OSN z toho, že zasahuje do ich vnútorných záležitosti a že sa snaží zmanipulovať medzinárodnú konferenciu. Bangladéšsky veľvyslanec pred novinármi tieto kontroverzné kroky ostro kritizoval.

Spornou agentúrou je Populačný fond OSN. Ten sa pod paľbu kritiky dostal preto, lebo pomohol zostaviť a zaviesť do niektorých krajín násilné programy populačnej kontroly.

Populačný fond podľa miestnych novín the Dhaka Tribune poskytol bangladéšskej delegácii inštrukcie o tom, ako hlasovať a čo hovoriť na konferencii v Bangkoku, ktorá sa nedávno skončila. Denník uvádza, že delegáti sa cítili „trápne“, pretože fond preplatil náklady delegácie a nasadil na nich zástupcu mimovládnej organizácie, aby na nich vyvíjal tlak. Správy sú založené na výpovediach členov delegácie a ľudí z centra diania.

Výsledný dokument z konferencie sa prezentuje ako „prevratný“, pretože prehlasuje sexuálne a reprodukčné práva za „nevyhnutné“ k udržovaniu rozvoja a za „kľúčovú súčasť“ rozvojového programu po roku 2015. Podmienky programu sú kontroverzné, pretože aktivisti za práva na potrat a ďalší zo systému OSN tvrdia, že sa týkajú aj potratov.

Správy vrhajú zlé svetlo na výsledok konferencie, na ktorej sa zúčastnilo 500 delegátov, ministrov a funkcionárov z 47 krajín. Zdá sa, že niektorí delegáti reprezentovali Populačný fond a nezastupovali stanovisko svojich krajín.

Populačný fond delegátom rozprestrel svoje očakávania vopred, pred konferenciou, s inštrukciami, čo hovoriť a ako hlasovať. V obežníku Populačný fond žiada, aby sa „vyhli hlasovaniu proti krokom v prospech opatrení pre práva LGBT osôb“ a aby „značne podporili“ šírenie informácií o sexuálnom a reprodukčnom zdraví a sexuálnu výchovu pre dospievajúcich.

Bangladéšsky minister zdravotníctva M.M. Niazuddin, ktorý delegáciu viedol, priznal, že Populačný fond pre neho pripravil príhovor. Označil ho za „príliš zdĺhavý“.

Bangladéšsky veľvyslanec A.K. Abdul Momen, skúsený politik, ostro kritizoval tlak na delegáciu, aby na konferencii prijala sexuálne práva, práva pre LGBT osoby, ako aj kontroverznú sexuálnu výchovu. Tvrdí, že sexuálna výchova pre detí, vychádzajúca zo systému OSN, obsahuje aj vzdelávanie „o sexe pomocou animácii“.

Odhalenie taktík Populačného fondu vzbudzuje otázku, ako využíva finančné prostriedky od sponzorských štátov. Agentúra bola už niekoľkokrát podrobená previerke.

Populačný fond tvrdí, že rozpočet vo výške 1 miliardy sa využíva na sprístupňovanie antikoncepcie, znižovanie výskytu úmrtia matiek či iné problémy. Len tento rok fond zorganizoval dve podobné regionálne konferencie.

Bývalá riaditeľka Populačného fondu Nafis Sadiková nedávno priznala, že využívala sponzorské dary, aby do vládnych delegácii na medzinárodných konferenciách dosadzovala aktivistov za právo na potrat. Hodnovernosť Populačného fondu narúša aj táto posledná správa.

Populačný fond OSN tlačí na krajiny, aby prijali kontroverzné opatrenia, akými sú právo na potrat, špeciálne práva pre LGBT osoby či sexuálne práva pre maloletých, ako hlavné ciele rozvojového programu od roku 2015. Krajiny tieto opatrenia v roku 1994 na Medzinárodnej konferencii o populácii a rozvoji odmietli. Niekoľko delegácii na konferencii v Ázii malo výhrady k formuláciám vo výsledkom dokumente, ktorý ich pomaly tlačí k prijatiu týchto krokov.