Bývalý člen Pápežskej akadémie pre život: Pápežova reorganizácia je znepokojujúca

1,230
Milko Kostovič
Neutral

Pápežská akadémia pre život prechádza rekonštrukciou, ktorú riadi pápež František a jeho politickí pracovníci v rámci vatikánskej hierarchie a je to jedna z najbolestivejších udalostí, akú som kedy videla. Ale vzhľadom na politiku Vatikánu ma to neprekvapuje.

Pre tých, ktorí nepoznajú jej históriu, Akadémia bola založená Jánom Pavlom II. 11. februára 1994 na naliehanie jeho blízkeho priateľa doktora Jérôme Lejeune. Cieľom akadémie bolo bojovať proti kultúre smrti, a to najmä v otázkach týkajúcich sa potratov, výskumu ľudských embryí a ďalších hrozieb pre ľudí. Lejeune bol následne menovaný Svätým Otcom za prvého prezidenta Akadémie. Je smutné, že zomrel krátko po vymenovaní, 3. apríla 1994. 

To najlepšie z histórie Akadémie a svätých mužov, ktorí jej poskytli inšpirujúci začiatok, je obsiahnuté v tejto pocte dr. Lejeunovi: 

Dňa 13. mája 1981 (sviatok Panny Márie Fatimskej), keď dr. Lejeune a jeho manželka boli na návšteve Ríma, pápež Ján Pavol II. ich pozval na súkromnú audienciu a následný obed. Neskôr v ten deň, Ján Pavol prežil pokus o atentát. Táto správa rozrušila dr. Lejeunna natoľko, že sám bol v ten istý deň hospitalizovaný s bolestivými žlčovými kameňmi . . . .

V roku 1994 Svätý otec založil Pápežskú akadémiu pre život a menoval dr. Lejeuna prvým prezidentom. Keďže ten dovtedy trpel rakovinou, snažil sa odmietnuť, no keď na tom pápež trval, tak jednoducho odpovedal, "Zomriem v priebehu uskutočňovania (tohto zámeru)." Na to sa okamžite pustil do práce a venoval sa príprave stanov novej akadémie.  

Po smrti Lejeuna sa Akadémia pohla dopredu, a to z dôvodu hlbokého záväzku výnimočného pápeža a jeho oddaného priateľa. 

V roku 1996 mi bolo cťou byť pozvaná slúžiť v tejto Akadémii. Moje meno predložil pápež Ján Pavol II., ktorý potvrdil moje menovanie za príslušného člena. V tej dobe som bola požiadaná podpísať prísahu vernosti magistrátnemu učeniu Katolíckej cirkvi. 

Bola som požehnaná slúžiť dve päťročné obdobia za časov pápeža Jána Pavla II. a ďalšie obdobie za pápeža Benedikta XVI. Počas týchto 15 rokov bolo pozoruhodné stretávať a spoznávať toľko úžasných hrdinov hnutia pre život z celého sveta. Všetci sme spoločne pracovali a preberali záležitosti týkajúce sa učenia, ochrany a obrany magistéria Cirkvi v otázkach vzťahujúcich sa k obrane dôstojnosti ľudskej osoby, s osobitným dôrazom na potraty a iné smrteľné konanie namierené proti ľudským bytostiam. 

Okrem toho bola Akadémia zapojená do publikácie mnohých skvelých stanovísk na obranu života. Napr. v roku 2005 to bolo objasnenie katolíckeho učenia o vakcínach obsahujúcich fetálne tkanivo. V roku 2008 prezident Akadémie biskup Elio Sgreccia odsúdil tabletky "po". Sgreccia znova objasnil, že katolíci nesmú používať chemické látky.  

Ale biskupov nástupca, arcibiskup Rino Fisichella, bol iný prípad. V roku 2009 Fisichella vyvolal búrku znepokojenia, keď navrhol, aby bolo prijateľné pre deväťročné brazílske dievča, ktoré čakalo dvojičky, podstúpiť potrat. 

Bola táto epizóda začiatkom konca?

Niekoľko následných udalostí, vrátane vyhlásení súčasného prezidenta Akadémie, arcibiskupa Vincenza Paglia, na podporu vatikánskej verzie sexuálnej výchovy, neveštia nič dobré pre Akadémiu a jej budúcnosť. 

Takže hoci som bola zdesená, keď som čítala správu z konca minulého roku, že členovia Akadémie už nemusia podpisovať prehlásenie vernosti, nebola som prekvapená. A potom až posledný týždeň vyšla správa, že pápež František prepustil všetkých členov Akadémie. Zrejme všetci skončili vlani 31. decembra.  

Čím viac sa dozvedáme o tomto smutnom zvrate udalostí, tým je to znepokojujúcejšie. Toto nie je miesto na vyhrabávanie podozrivej špiny, ktorá sa v súčasnosti točí okolo vplyvných a mocných vo Vatikáne. To je úloha pre iných. Ale pretože to zarmucuje mnohých z nás, musíme niečo urobiť.  

Čo môžeme urobiť? Môžeme sa vrúcne modliť za Svätého Otca a za všetky zúčastnené strany. Môžeme brániť pravdu s radosťou, nádejou a láskou k našim bratom a sestrám v Kristu. A môžeme vychovávať sami seba a naše deti o týchto pravdách. S Božou pomocou môžeme vytvoriť kultúru života v našich domovoch, komunitách a v rámci Cirkvi. 

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.