Autor ’Exorcistu’ podáva kánonickú žalobu na svoju alma mater

2,113
Kultúra života

WASHINGTON, 18. máj 2012 (LifeSiteNews.com) - William Peter Blatty je človek, ktorý vie, čo sa stane, keď sa diabol infiltruje medzi katolíkov.

Blatty, autor románovej aj filmovej verzie klasického hororu „Exorcista“ pripravuje podanie kánonickej žaloby proti svojej alma mater, Georgetownskej univerzite. Vystúpenie tajomníčky zdravotníctva a sociálnych služieb Kathleen Sebelius, ktorá bola pozvaná na univerzitu ako úvodný rečník, bolo “poslednou kvapkou“ vzdávania sa katolíckej identity.

 „Georgetown uštedril veriacim príliš veľa škandálov, aby ich bolo možné spočítať a príliš veľa, aby som ich mohol ďalej ignorovať,“ uviedol Blatty v oznámení.

Absolvent ročníka 1950 oznámil založenie Spoločenstva The Father King Society, aby urobil Georgetown čestným, katolíckym a lepším. V mene Spoločenstva Blatty plánuje podať žalobu proti škole, žiadajúc nápravu, “dokonca až zrušiť či pozastaviť právo nazývať Georgetown pri fundraisingu a pri predstavovaní sa uchádzačom katolíckou alebo jezuitskou školou.“.

Založenie Spoločenstva, pomenované po zosnulom profesorovi teológie na Georgetowne Fr. Thomasovi Kingovi, S.J., bolo naplánované ešte pred škandálom ohľadom Sebeliusovej. S jeho založením sa však poponáhľali po tom, čo Blatty zistil, že vrcholná predstaviteľka Obamovej administratívy sa má zúčastniť slávnostného odovzdávania diplomov na školskom Inštitúte verejnej politiky.

Po nezvyčajne silnej kritike v nepodpísanom úvodníku v arcidiecéznych novinách, prezident Georgetownu pokračoval v obhajobe pozvania Sebeliusovej. V pondelkovom stanovisku argumentoval tým, že Sebeliusová bola pozvaná ešte predtým, ako prevzala mandát a že pozvanie „by nemalo byť vnímané ako stotožnenie sa s jej názormi.“.

„My sme univerzita zaväzujúca sa k voľnej výmene názorov,“ uviedol John J. DiGoia, ktorého Blatty označuje ako prvého laického predstaviteľa školy.

Sebeliusová je katolíčka, ale je aj autorkou federálneho poverenia, jednomyseľne odsúdeného americkými biskupmi ako bezprecedentný útok na slobodu náboženského vyznania pre nátlak na náboženské skupiny, aby kupovali antikoncepciu a platili sterilizácie.

Blatty uvádza v oznámení Spoločenstva, že žaloba opierajúca sa o kánonické právo je založená na „viac ako dve desaťročia trvajúcom  georgetownskom zlyhávaní dodržiavať požiadavky Ex corde Ecclesiae,“ vatikánske pokyny pre univerzity zachovávajúce katolícku identitu.

„Samozrejme, čo naozaj žiadame je, aby Georgetown mal víziu a odvahu byť katolíckou univerzitou. Je však zrejmé, že pomalý pastoračný prístup nefunguje. Georgetown je nečestný. Preto je potrebné, aby sme to spolu ukončili!“ povedal.

Víťaz The Academy Award zvolil tvrdé slová pre „laikov, duchovenstvo, aj pre biskupov“. Obvinil ich, že umožnili absolventom Georgetownu počas celých tých rokov, aby „sa nechali zlákať spoločenskými večerami, medailami a sedadlami vo výboroch“. „Všetci sme boli voči tomu príliš dlho ľahostajní,“ povedal.

„Mnohí sú presvedčení, že na to, aby sa Georgetown stal naozaj katolíckou školou, je potrebné ručičky hodín posunúť smerom dozadu a akoby obmedziť jeho vlastnú podstatu univerzity. Ako keby pojmy “katolícky“ a “univerzita“ nikdy predtým neboli použité spolu, alebo akoby si navzájom v podstate odporovali. Naopak, aby bola Georgetownská univerzita “katolícka“, treba posunúť hodiny vpred. Znamená to urobiť univerzitu lepšiu, než je teraz!“ napísal.

„Samozrejme, vždy budú takí, ktorí sa boja zmeny – ktorým chýba vízia. Títo budú musieť ustúpiť nabok.“

Spoločenstvo spojilo sily s Cardinal Newman Society (CNS), ktoré na protest proti pozvaniu Sebeliusovej iniciovalo petíciu. Podpísalo ju 36 000 ľudí. CNS taktiež kritizovalo vyznamenanie prezidenta Obamu v roku 2009 na Univerzite Notre Dame.

Jedna kánonická žaloba už bola v minulosti podaná. Dekan pre študijné záležitosti DeGoia schválil financovanie a podporu pre skupinu študentov obhajujúcich potraty. Vtedy sa navrhovatelia obrátili priamo na Jána Pavla II., ktorý DeGoiu pozval do Ríma. Zopár týždňov na to bolo povolenie zrušené.