Austrálsky premiér vyhlásil vojnu tradičnému manželstvu

1,328
Kultúra smrti

V posledných rokoch homosexuálne „manželstvo“ nemalo reálnu šancu, že sa dostane do legislatívy alebo že bude v Austrálií uznané na federálnej úrovni, keďže i expremiérka Julia Gillardová aj opozičný vodca Tony Abbott boli zásadne proti nemu. Avšak v priebehu volebnej debaty s Kevinom Ruddom, po druhýkrát zvoleným premiérom, sa všetko zmenilo a „manželská rovnosť“ je teraz volebnou otázkou priťahujúcou pozornosť.

Táto televízna debata sa odohrala medzi premiérom Kevinom Ruddom a opozičným vodcom Tonym Abbottom minulý rok pred voľbami.

Debata bola vedená otázkami poroty vytvorenej austrálskymi politickými novinármi. Dotýkali sa tém ako ekonomika, zdravotníctvo, dôchodková starostlivosť, vzdelanie a ochrana hraníc.

Na konci, predtým než lídri podali svoje zhrňujúce príspevky, moderátor, novinár zo SkyNews David Speers, vypálil svoju vlastnú otázku o „manželstve“ rovnakých pohlaví. Vzhľadom k načasovaniu tejto otázky a reakcie premiéra, je ťažké nevidieť túto otázku ako zinscenovanú. A naozaj, noviny Herald Sun zverejnili asi hodinu pred začiatkom diskusie článok, ktorý túto otázku predpovedal.

Ruddova dobre nacvičená reakcia [znela]: „Zaväzujem sa vám..., že do sto dní od nového zvolenia vlády vyjde návrh zákona... legalizujúceho manželskú rovnosť ... ľudia chcú. aby sa tak stalo.“ A Rudd dodal: „...je to prejav slušnosti voči párom rovnakého pohlavia po celej krajine, ktoré chcú rovnako milujúci a starostlivý vzťah, ako som, napríklad, mal ja s mojou ženou Therese posledných 32 rokov. Preto [takéto vzťahy] musia byť formalizované.“

Ako presne napísal komentátor Austrálskej rodinnej asociácie, Josh Alstin: manželstvo osôb rovnakého pohlavia je dnes volebným sľubom. Alstin pokračoval vo vysvetľovaní:

Ak čitateľ potrebuje ešte nejaké uistenie. či Ruddova vláda podporuje homosexuálnu agendu, nech vezme do úvahy že už o 19:34, krátko po tom, čo skončila debata, úradník Labouristickej strany poslal na twitterové konto toto: „Pripojte sa k @KruddMP a k Labouristickej strane pri podpore manželstva rovnakého pohlavia; https://t.co/EPglH0r9jJ @ ItsTimeAus“.

@ItsTimeAus je twitterový účet austrálskej Labouristickej strany a jej skupiny „Dúhová práca, ktorá žne úrodu vďaka menu Labouristickej strany. Jej webové stránky hovoria:

Nikdy predtým v histórii Austrálie sa premiér nepostavil za manželskú rovnosť pre všetkých Austrálčanov.

Teraz je ten čas.

Keď bude znovu zvolený, bude ako premiér podporovať zákon o manželstvách rovnakého pohlavia už počas prvých 100 dní.

Rudd je v tejto veci niečo ako chameleón. Pri svojom nástupe k moci v roku 2006 sa označil „kresťanským demokratom“, Dietricha Bonhoffera označil za svojho hrdinu a prihlásil sa za podporu tradičného manželstva. To všetko sa zmenilo, keď sa pripravoval dostať sa späť k svojej bývalej práci predsedu vlády, ako vysvetľuje Alstin:

Pred niekoľkými rokmi Rudd kandidoval ako pomerne konzervatívny kresťan, ktorý chodí do kostola. Jeho postoj sa zmenil pravdepodobne po rokoch spúšte Gillardovej vlády. Asi preto, aby oslabil vtedajšiu premiérku Gillardovú, sa Rudd objavil v médiách s tvrdením, že teraz sám podporuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia a zároveň prisľúbil, že nebude stavať svoju kampaň na tejto otázke. (Z jeho blogu : „Zapíšte to: nebudem sa v tejto otázke na celoštátnej úrovni stavať do vedúcej úlohy.“). Nastal rýchly posun vpred, Rudd je v prieskumoch verejnej mienky tesne za Abbottom a manželstvo osôb rovnakého pohlavia je dnes volebným sľubom.

Ten istý deň bol zhodou okolností aj Národným dňom manželstva, čo je každoročné podujatie na celoštátnej úrovni na podporu manželstva a rodiny. 13. august je totiž výročím úspešnej novely zákona o Národnom zákone o manželstve, ktorý definuje manželstvo ako „spojenie jedného muža a jednej ženy“. Ako sa však dalo čakať, tohtoročné podujatie sa zameralo na protest pred predvolebnou kanceláriou Kevina Rudda s transparentmi s jednoznačným posolstvom:

... Pretože Austrália si zaslúži premiéra, ktorý podporuje prirodzené manželstvo ... Odmietnite Rudda“ a „...Deti si zaslúžia matku a otca.“

Vývoj nátlaku na manželstvá rovnakého pohlavia spôsobili v posledných mesiacoch legislatívne zmeny na Novom Zélande a vo Veľkej Británii. Návrhy na zmenu tradičnej definície boli prerokúvané v austrálskom federálnom parlamente a takisto aj v južnej Austrálií a na Tasmánií - všetky však zlyhali.

V júni, keď sa ujal vlády staronový premiér, Rudd nadhodil, že navrhne, aby bola otázka takýchto manželstiev riešená v referende, ktoré by sa konalo spolu s nadchádzajúcim voľbami.

Rudda čoskoro prekričali. Prvou bola jeho vlastná senátorka Wongová, lesbická poslankyňa z južnej Austrálie, a tiež austrálsky národný vodca zástancov manželskej „rovnosti“, Rodney Croom. Obaja tvrdili, že táto otázka by priveľmi rozdelila austrálsky ľud. Croom to vyjadril takto: „[Táto otázka] by mohla byť potenciálne veľmi polarizačná, stala by sa platformou pre vyvolávanie strachu voči homosexuálnym a lesbickým komunitám a myslíme si, že naši politici sú volení na to, aby robili takéto rozhodnutia oni a nie aby ich hádzali naspäť voličom.“

Realita je však úplne iná. Austrálska komentátorka, Angela Shanahanová, urobila pred pár mesiacmi odvážny skutok, keď poznamenala: „ ...lobby za homosexuálne manželstvo nechce, aby bolo (referendum), pretože vie, že prehrá - ako tomu bolo vo všetkých okrem troch štátov USA, kde bola [táto otázka] predložená na plebiscite.“ Zdá sa, že Rudd si neuvedomuje, že keď svoju volebnú kampaň zakladá na tejto téme, riskuje sklamanie väčšiny Austrálčanov.

Uznávajúc účinnosť verejnej mienky ohľadom tejto témy demokratická labouristická strana senátora Johna Madigana zopakovala svoju výzvu k národnému referendu a ohlásila svoj ​​zámer predložiť návrh zákona, len čo sa parlament znovu zíde.

Ľudia, ku ktorým hovorím o tejto problematike, majú plné zuby toho, že sa im hovorí, aby mali pocit viny a hanby za to, že naďalej presadzujú svoje presvedčenie, že manželstvo je zväzok medzi jedným mužom a jednou ženou, s vylúčením všetkých ostatných,“ povedal senátor Madigan. „Zákon, ktorý mám v úmysle zaviesť, dá austrálskemu ľudu konečne právo rozhodovať o tom, ako je formovaná naša spoločnosť a čo je tým podstatným, o čom demokracia je.“

Joshova Alstinova AFA zhrnula predvolebnú situáciu svojim čitateľom takto:

Zástancovia tradičného manželstva to teraz budú mať pri podpore kandidátov Labouristickej strany ťažké. A oprávnene. Budú musieť podporiť tých kandidátov, ktorí osobne obhajujú tradičný názor. Samozrejme, každý z nich bude môcť hlasovať na základe svedomia, a áno, je vždy lepšie, že väčšina poslancov (bez ohľadu na to, z ktorej strany) je proti manželstvu osôb rovnakého pohlavia. Ale to, čo teraz Rudd urobil prioritou vlády, ktorú vedie, znamená, že dokonca i podporenie aj tradične zmýšľajúcich kanidátov Labouristickej Strany, môže pomôcť Ruddovej forme vlády.

Tweet z viktoriánskej pobočky labouristickej strany vyjasňuje voľbu: „Liberálna strana je voľbou pre tých, ktorí si myslia, že ide len o „odpútanie pozornosti“ a @KruddMP, pre tých, ktorí veria, že teraz je ten čas.“

Opozičný vodca, poslanec Tony Abbott, vidí túto otázku ako odpútanie pozornosti. Jeho strana, tá istá strana, ktorá sa v roku 2004 postavila proti zmene zákona o manželstve (pozri vyššie), má stranícku líniu proti „manželstvu“ rovnakého pohlavia. Dokonca i keby chýbala takáto línia strany, je nepravdepodobné, že akýkoľvek zákon by prešiel.

V roku 2007 pri zvolení Rudda za predsedu Labouristickej strany (a potom za predsedu vlády) pôsobiac pod heslom „Kevin07“, úspešne získal teoretickú podporu kresťanských cirkví a schválenie austrálskym kresťanským lobby (ACL). Tlačová správa ACL nazvala Ruddovo salto vzad „veľkou ranou a zradou voličov.

Tento Ruddov manéver „víťaz berie všetko“ riskuje vážne škody i tým, ktorí sú vo vnútri strany a zároveň stále zastávajú tradičnú definíciu manželstva. Rudd vyhlásil vojnu rodine. Teraz je ten čas, áno, je to tak. Čas pre tých, ktorí veria v tradičné manželstvo, aby sa postavili a ukázali, že s ním možno počítať.

Po prvom týždni volebnej kampane opozičný vodca Tony Abbott v prieskumoch naďalej viedol. Ako odhalili národné noviny The Australian, „voliči sa zdajú silne zaviazaní zámeru hlasovať s úmyslom, ktorý si zaumienili v prieskume Newspoll a veria, že koalícia vyhrá.“ Hlasy pre Laboristickú stranu najskôr vzrástli, po tom, čo vypudili Juliu Gilardovú. Tento nárast však odvtedy vymizol.